Neišnaudotos druskos galios

Išsamūs moksliniai tyrimai patvirtino, kad druska būtina mūsų organizmui, tačiau svarbu, kad jos nesusikauptų per daug ar netrūktų. Maždaug 4 tūkstančius metų žmonija vartoja druską (natrio ir chloro junginį – NaCl), vienintelį maisto produktą, kurio niekuo negalima pakeisti ir be kurio negalima gyventi. Druska būtina kraujo plazmai, be jos organizme negalėtų vykti medžiagų apykaita, virškinimas. Įprasta druskos koncentracija kraujyje yra pusė procento.

Sūdyti reikia saikingai

Kai organizmui stinga druskos, pirmiausia sutrinka centrinės nervų sistemos, vėliau – skrandžio ir žarnyno bei šlapimo pūslės veikla. Manoma, kad suaugusiam žmogui gerai sveikatai ir darbingumui palaikyti per dieną užtenka suvartoti 5–7 g valgomosios druskos. Nemažai druskos gauname valgydami svarbiausius maisto produktus – duoną, sūrį, dešrą, vaisius, daržoves ir kt. Todėl papildomai sūdyti maistą patartina labai saikingai. Druskos perteklius organizme didina kraujo spaudimą, gali sukelti infarktą, inkstų ligas, sutrikdyti organizme vandens ir druskos balansą, skatinti tukimą.

 

Natūralios medicinos šalininkai teigia, kad druska saugo nuo įvairių ligų, aktyviai dalyvauja medžiagų apykaitoje. Druska – gera profilaktikos priemonė nuo peršalimo ligų, malšina sąnarių skausmus. Vonios su druska ypač vertingos tiems, kurie turi problemų dėl kaulų gijimo po lūžių. Pajutę vieną pirmųjų peršalimo požymių – šaltuką kūne – pamirkykite kojas šiltame (37–38 laipsnių C) vandenyje su valgomąja druska. Nušluostytus kojų padus įtrinkite šviežiai perpjautu svogūnu, apsimaukite vilnones kojines. Vonelės su druska mažina kojų prakaitavimą. Procedūros atliekamos kasdien savaitę laiko.

 

Padeda įveikti slogą

Skaudamai gerklei skalauti į stiklinę šilto vandens įberkite vieną šaukštelį druskos, pusę šaukštelio geriamosios sodos ir įlašinkite 5–7 lašus jodo. Skausmą malšina į stiklinę šilto vandens įspaustos citrinų sultys ir šaukštelis druskos. Reikėtų skalauti 3–4 kartus per dieną.

Pakaitintos druskos kompresai, priglausti prie ausies, malšina ausies uždegimą. Sergantiems angina, laringitu tokius kompresus reikia dėti ant kaklo ir kaktos. Keletą kartų per dieną nosį galima plauti druskos vandeniu su lašeliu jodo. Ši procedūra padės įveikti slogą, sinusitą. Ji veiksminga gydant dažną kraujavimą iš nosies. Kraujuojančias dantenas taip pat naudinga patrinti smulkia druska su jodu. O sergantiems parodontoze du kartus per dieną vertėtų dantenas įtrinti druskos ir medaus mišiniu.

 

Druska padeda atsikratyti karpų. Stipriu tirpalu tepama keletą kartų per dieną. Odos regeneracijai pirties procedūrų pabaigoje visą kūną naudinga tepti druskos ir medaus mišiniu. Tada dar pabūti šiltoje patalpoje ar garinėje 10–15 min., paskui nusiprausti šiltu vandeniu.

 

Gera kosmetinė priemonė – druskos ir rūgusio pieno ar kefyro kaukė. Galima į šaukštą smulkios druskos įmaišyti kopūsto lapo košelės. Kaukės ant odos laikomos 20 min., paskui nuplaunamos šiltu vandeniu. Kaukę dėti reikėtų kartą per savaitę.

 

Jūros druskos vonios

Ypač sveikatai veiksmingos procedūros su jūros druska. Vonioje su jūros druska patartina maudytis sergant artritu, stuburo ligomis, podagra, sutrikus medžiagų apykaitai, sergant centrinės nervų sistemos ligomis. Jei neturite namuose juodosios jūros druskos, į vonią galite įberti valgomosios druskos ir 4–6 lašus jodo tirpalo.

 

Peršalimui gydyti karštame vonios vandenyje ištirpinama pusė kilogramo jūros druskos (galima įlašinti keletą lašų eukaliptų, čiobrelių ar rozmarinų aliejaus). Artritui, stuburo ir nervų ligoms malšinti teks ištirpinti du kilogramus jūros druskos. Į vonią taip pat reikėtų įpilti pusę stiklinės spygliuočių ekstrakto.

 

Podagrai gydyti viena stiklinė ramunėlių žiedų užpilama dviem litrais verdančio vandens ir paliekama pusę valandos, kol pritrauks. Nukošus, ištrauka supilama į vonią. Į ją įberiama 6–7 šaukštai jūros druskos. Paruošti mišiniai praskiedžiami 37–38 laipsnių vandeniu. Procedūros vonioje trukmė – apie 15 minučių. Geriausia maudytis prieš miegą.

 

{valstietis2}