„Mažeikių naftos“ likimas — galvos skausmas politikams

Bandymai apsaugoti „Mažeikių naftos” perdirbimo gamyklą nuo Kremliaus vėl bliūkšta – dabar rusai ją gali įsigyti pigiau ir palaidoti Lietuvos viltis apie energetinę nepriklausomybę. Seimo pirmininkė Irena Degutienė tikisi iš pirmų lūpų išgirsti apie pastaruoju metu paaiškėjusius „PKN Orlen” planus derėtis su Rusijos įmonėmis dėl AB „Orlen Lietuva” pardavimo.

Parlamento vadovė vasario 12 d., penktadienį, priims AB „Orlen Lietuva” generalinį direktorių Krystianą Paterį, bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojus Jaroslawą Szalinskį ir Danielią Krelovską. Šis susitikimas rengiamas bendrovės „Orlen Lietuva” iniciatyva.

 

Bendrovės vadovybė Seimo pirmininkei pristatys praėjusių metų bendrovės veiklą ir rezultatus, taip pat – bendrovės planus 2010 metams. Pastaruoju metu daug kalbama apie Lenkijos naftos koncerno „PKN Orlen” planus parduoti „Orlen Lietuva” gamyklą. „PKN Orlen” neigia besiderantis su rusais dėl Lietuvos naftos perdirbimo gamyklos pardavimo.

 

„Mes nesiderame dėl „Orlen Lietuvos” pardavimo nei su rusais, nei su kuo nors kitu”, – „Reuters” naujienų agentūrai sakė „PKN Orlen” atstovas Dawidas Piekarzas. Tuo tarpu Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita”, remdamasis vienu pareigūnu, skelbia, kad Lenkijos iždo ministerija neprieštarautų, jei „PKN Orlen” nuspręstų parduoti „Orlen Lietuvą”.

 

„Kauno diena” šiandien rašo, kad trečiadienį Suomijoje Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, susitikęs su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, jai patvirtino, jog Maskva derasi su gamyklą valdančiu Lenkijos koncernu „PKN Orlen” dėl gamyklos pardavimo.

 

Naujienų agentūrai „Reuters” D.Grybauskaitė pareiškė, kad nuo Rusijos derybų su „PKN Orlen” sėkmės priklausys naftos tiekimas į Mažeikius. Taip šalies vadovė užsiminė, kad įsigiję gamyklą rusai be didesnio vargo vėl paleistų žaliavą dar 2006-aisiais mįslingai „sugedusiu” naftotiekiu „Družba”.

 

Premjeras Andrius Kubilius V.Putino pareiškimo D. Grybauskaitei nelaiko įrodymu, kad lenkai iš tikro derasi su Kremliumi. Tuo tarpu europarlamentaras Vytautas Landsbergis ragina Vyriausybę imtis skubių veiksmų ir kreiptis į Briuselį dėl galimo Mažeikių gamyklos pardavimo rusams. Pasak V.Landsbergio, toks sandoris gali būti pavojingas ne tik Lietuvai, bet ir visai Europos Sąjungai.

 

www.atn.lt