Darbdaviai skatinami nepamiršti socialinio dialogo

 

Per keletą pastarųjų mėnesių Valstybinę darbo inspekciją užplūdo tūkstančiai darbuotojų skundų ir prašymų dėl laiku neišmokamo darbo užmokesčio tiek dirbantiesiems, tiek atsiskaitant su jau atleistais darbuotojais.


Įmonių, įstaigų, organizacijų vadovams išsiųstas Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus Mindaugo Plukto laiškas, kuriame atkreipiamas dėmesys, kad socialinė įtampa bei konfliktai pirmiausia pasireiškia ten, kur trūksta įmonės, įstaigos, organizacijos administracijos geranoriško bendradarbiavimo arba jų motyvuotų pokalbių su darbuotojais ar jų atstovais, taip pat atitinkamos informacijos išėjusiesiems iš darbo apie atsiskaitymo galimybes.

 

Todėl laiške įmonių vadovai raginami nepamiršti socialinio dialogo svarbos ir, ypač sudėtingoje situacijoje, drauge su darbuotojais, jų atstovais bendromis pastangomis ieškoti sprendimų.

Laiške taip pat išreiškiama nuomonė, kad situacijos valdymas pagerėtų, jeigu Valstybinė darbo inspekcija turėtų išankstinę informaciją apie darbo užmokesčio įsiskolinimą už du ir daugiau mėnesių, įsiskolinimo priežastis ir atsiskaitymo perspektyvas. Tuo tikslu įmonių vadovų prašoma pateikti Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniams skyriams apskrityse arba administracijai  informaciją apie darbo užmokesčio įsiskolinimus (informacijos teikimo formą galima rasti Valstybinės darbo inspekcijos internetinėje svetainėje www.vdi.lt ).

Valstybinė darbo inspekcija patikina, kad duomenys niekur nebus skelbiami, ir tikisi bendradarbiavimą patvirtinančio geranoriško informacijos teikimo. Suvestiniai duomenys parodys realią situaciją darbo užmokesčio srityje ir pasitarnaus suinteresuotoms institucijoms priimant atitinkamus sprendimus.

 

www.infomazeikiai.lt ir www.vdi.lt informacija.