Mitai lieknėjantiems – tiesa ar melas?

 Artėjant gražiausioms metų šventėms dailiosios lyties atstovės padarys viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad tik sulieknėtų. Žinoma, jei labai šito nori. Ir taip pat, jei atkakliai dėl to stengiasi. Tačiau specialistai pataria, prieš pradėdamos „kovą su kilogramais“ – įsidėmėkite svarbiausią tiesą.

Ne viskas, kas įprastai vertinama kaip „auksinės lieknėjimo taisyklės“, iš tiesų yra tiesa.

Jūsų dėmesiui, keli labiausiai paplitę mitai apie tai, kaip greičiau numesti nereikalingą antsvorį.

 

Pirmasis mitas: mažiau valgyk

Tai labiausiai paplitęs mitas apie dietą. Be abejo, badavimas tikrai padeda sulieknėti. Bet, jei nebadausite tiek laiko, kad atsidurtumėte ligoninėje su diagnoze „anoreksija“, po kiekvieno „badavimo“ (ar „iškrovos dietos“) periodo, netrukus žmogus vėl atgauna iki tol buvusį svorį. Be to, organizmas, kuris badaujant patiria nemažą stresą, vėl pradėjus įprastai maitintis, pradeda „kaupti“ kalorijas (taip pat ir kelis papildomus kilogramus svorio). Kodėl? Ogi dėl viso pikto, kad turėtų energijos atsargas tam atvejui, jeigu jūs ir vėl sugalvotumėte „kankinti organizmą badu“.

 

„Badavimo“ mitybos režimo metu trinka medžiagų apykaita. Ir nors dietos rezultatas svarstyklių skalėje jus džiugins, praėjus kiek laiko ne tokių smagių rezultatų jums pateiks sutrikusi medžiagų apykaita.

 

Išvada:  norėdama sulieknėti, visam gyvenimui pakeiskite mitybos racioną. Maistas turi būti subalansuotas ir suteikti organizmui tiek kalorijų, kiek jums būtina gauti per dieną, kad galėtumėte gyventi normalų, pilnavertį ir sveiką gyvenimą. Ir nejausti alkio.

 

Antrasis mitas: liaudiški lieknėjimo būdai

Ant daugumos žolelių preparatų, kurių etiketėse rašoma „vartokite ir numesite n kilogramų“ ir „pagaminta tik iš natūralių medžiagų“, rasite ir gražią legendą. Dažniausiai  – kinų, indų ir pan. „liaudies išminties ir medicinos patikrintą“ istoriją apie „super liekninančias“ žoleles. Kaip senų senovėje tas arbatėles vartojo vietinės gražuolės, kad išsaugotų savo kūno matmenis tokius, kokie ir privalo būti pas pasakų gražuoles…

 

Žinoma, mes tuo tikime. Matyt, taip ir būdavo. Tik toje senų senovėje niekas net nenutuokė apie sveiką ir subalansuotą mitybą. O juk visų šitų „liekninančių“ žolelių arbatų sudėtyje yra šlapimą varančių ir laisvinančiųjų komponentų. Be to, dažniausiai toje pat arbatėlėje yra ir augalinių komponentų, mažinančių apetitą.

 

Taigi, geriant tą natūralų produktą, perspektyva aiški: valgyti nenorėsite, o štai į tualetą bėgiosite vis dažniau ir dažniau.  Rezultatas: ir vėl nukenčia medžiagų apykaita, nes iš organizmo sparčiai šalinama aibė reikalingų medžiagų – vitaminai, mikroelementai ir kt., gyvybiškai būtini žmogaus organizmui.

 

Pamirškite apie tuos plačiai reklamuojamus natūralius „riebalų degintojus“. Tokių apskritai nėra. Žolių preparatuose yra medžiagų, kurios spartina virškinimą. Beje, jos gali ir kitaip paveikti žarnyną – jis gali pats nebesugebėti atlikti savo funkcijų. Todėl įsidėmėkite, kad „liaudiškų, natūralių“ ir pan. žolelių rinkinių ir kitokių liaudies „stebuklų“ dėka galite „įsigyti“ dirgliosios žarnos sindromą.

 

Trečiasis mitas: stebuklinga piliulė

Bet kuris vaistinis preparatas (papildas),  skirtas lieknėjimui, neturi jokių stebuklingų savybių. Jų veikimas pagrįstas mokslu. Tokius preparatus pirmiausia sukūrė tam, kad kompleksiškai gydytų smarkiai nutukusius žmones. Šių piliulių poveikis gali būti įvairus. Pavyzdžiui, tokie vaistai neleidžia organizmui įsisavinti riebalų – jie paprasčiausia pašalinami. Kitas pavyzdys – preparatas gali veikti „alkio centrą“ smegenyse, tad žmogus pasijunta sotus žymiai anksčiau ir suvalgo mažiau.

 

Antsvoris – šiuolaikinės visuomenės bėda. Dar ir todėl, kad mes tikime visokiais „stebuklingais“ produktais. Todėl nestebina žmonių noras neatsisakyti jokių saldžių ir riebių maisto produktų, bet naudoti vaistinius preparatus. Ir taip  – nepriaugti, o jei reikia – ir numesti svorio. Įprasta antsvorio metimo programa nutukusiems – ne tik vaistiniai preparatai, bet ir dieta, fizinis krūvis, fizioterapija, vitaminai ir psichoterapija.

 

Ar tikrai galite sau visa tai pasiūlyti namų sąlygomis? Ar tikrai visa tai slypi toje išreklamuotoje vaistų pakuotėje, kurią suvartojusi planuojate tapti liekna kaip gazelė?

Žinoma, ne. Be to, visi tie lieknėjimui skirti vaistiniai preparatai turi ir šalutinį poveikį. O kokios gali būti pasekmės – deja, žino tik dievai…

 

Ketvirtasis mitas: vėlyva vakarienė

Dietologų nuomone, vėlai vakarieniaujantys nebūtinai priauga svorio. Tereikia laikytis kelių taisyklių: nepersivalgyti, neviršyti paros kalorijų normos, ir svarbiausia – vėlyva vakarienė neturi būti jūsų vienintelis maistas per visą dieną! Svarbūs ir produktai, kuriuos jūs valgysite vėlai vakare.

 

Dažniausiai žmonės vakarui pasilieka skanumynus, kad po darbo dienos juos valgydami atsikratytų streso. Nedarykite taip. Taip pat nerekomenduojama valgyti lovoje. Ir būtinai nevalgykite 2-3 valandos prieš miegą. Tai labai gera taisyklė.

 

www.manodieta.lt

 

www.infomazeikiai.lt