Kūčių tradicijos ir burtai

Kūčios – paslaptingiausias metų vakaras. Tą naktį prabyla gyvuliai, vanduo akimirkai virsta vynu, kiekviena smulkmena gali išpranašauti ateitį, o sapnai virsta tikrų tikriausiu pasimatymu su savo lemtimi.

Ir nesvarbu, kad šiais laikais mieste kažin ar rastume tvorų, kurių baslius būtų galima suskaičiuoti, o mėginti savo burtams iš kur nors gauti gyvą gaidį – apskritai bergždžias reikalas, nes keliasdešimties kilometrų spinduliu gyvo gaidžio nei su žiburiu, nei su šventinta žvake pasišviesdami nesurastume. Ir vis dėlto tradicija Kūčių vakarą burtis vis dar gyva.

 

Ką iš tradicijų ir burtų prisiminsime šiemet? Ką pavyks per Kūčias atspėti – galbūt ateinančių metų orus, o gal – savo likimą?

 

Jeigu Kūčių naktį dangus giedras, žvaigždėtas – bus geri metai.

 

Kūčių vakarą, kai visa šeima ruošiasi sėsti prie šventinio stalo, norint, kad kiti metai būtų sėkmingi, reikia į lėkštę įsidėti 12 patiekalų (po truputį) ir su ta lėkšte apeiti aplink namą, kuriame yra valgoma šventinė vakarienė, 3 ratus, po to tuos patiekalus suvalgyti. Mūsų senoliai tikėjo, kad toks „ritualas“ skalsina kitus metus.

 

Susėdę prie Kūčių stalo atidžiai apžiūrėkite sienas, ant kurių krinta valgančiųjų šešėliai. Jeigu šešėlis atrodo didelis, stambus, apimąs visą žmogų, tai tie metai bus geri, nekamuos ligos, viskas gerai klosis. Jei šešėlis be galvos – ištiks skaudi nelaimė; jei plonas, neaiškus, virpantis – tam bus sunkūs metai.

 

Iš po staltiesės nesirenkant traukiami šieno stiebeliai. Kokį ištraukėte jūs? Plonas šiaudelis reiškia susiplojusią, tuščią piniginę, „liesus“ metus, o storas – turtingus metus, pilną piniginę. Jei ištekėjusi moteris ištraukia šiaudelį, kurio vidurys sustorėjęs, tai ateinančiais metais susilauks vaikelio.

 

Suglamžomas popieriaus lapas, padedamas ant lėkštės ar lentelės ir žiūrima į jo šešėlį ant sienos. Pirmoji mintis yra lemiama. Jei pamatote kokią susisiekimo priemonę – ateinančiais metais teks daug keliauti; namą ar pastatą – kelsitės į naują vietą; gėlę ar kokį augalą – laukia vedybos; lopšį – susilauksite naujo šeimos nario, ir kt.

 

Ilgiausiai valgęs Kūčias – ilgiausiai gyvens. Užtai kas pirmas Kūčias pavalgys, tam kitais metais darbai puikiai seksis.

 

Pasibaigus Kūčių vakarienei, mama paima kviečių saują ir beria grūdus vaikams ant galvų – kuris iš jų daugiau grūdų sugaus, tas turtingiau gyvens.

 

Einant miegoti po Kūčių vakarienės liaudies išmintis pataria pasidėti po pagalve dvilypį lazdyno riešutą. Kalėdų rytą įsidėkite jį į piniginę – ir joje visada bus pinigų.

 

Kūčių vakarą taip pat negalima gulti nepasimeldus, nes visus metus kamuos baisūs sapnai.

 

Beje, Kūčių stalas – puiki proga priminti visiems šeimos nariams, kad verta suvalgyti daugiau žuvies, kurios paprastai ant tradicinio lietuviško stalo ne itin dažnai būna. Motyvas? Pasirodo, mūsų senoliai tikėjo, jog tą, kas per Kūčias nevalgys žuvies, ateinančiais metais apsės utėlės!

 

{balsas2}