Vaikų vardai 2010-aisiais

Šiemet gimusius vaikus aukštaičiai dažniausiai pavadindavo Kajumi, Tajumi, Dite ir Lėja. Džiaugtis galima nebent tuo, kad ilgus vardus nurungė dviskiemeniai.

Panevėžio apskrities savivaldybių civilinės metrikacijos skyrių darbuotojai įžvelgia tendenciją, kad šiemet vis daugiau tėvų savo vaikams rinko vardus, kuriuos „įpiršo“ mėnesių mėnesius nesibaigiančių tiek lietuviškų, tiek užsieninių televizijos serialų herojai. Įmantrių vardų įregistruota daugiau nei lietuviškų.

Madingi trumpi vardai

Panevėžio miesto civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jūratė Lipskienė LŽ teigė, kad šiemet buvo madinga vaikams suteikti trumpus vardus.

 
Registracijos žurnale į akis krinta Ema, Eva, Luka, Lėja, Ditė, Taja, Noja, Adas, Arnas, Pijus, Timas, Kajus, Benas, Titas, Mikas. Tikėtina, kad tokie vardai parenkami ir iš praktiškumo – dviskiemenius lengviau ištaria užsieniečiai.

„Vienas populiariausių vardų, kuriuo 2010-aisiais tėvai norėjo pavadinti savo naujagimius berniukus, – Matas.

 
Buvo net atvejų, kai mėginau atkalbėti neduoti šio vardo, nors, atrodytų, neturiu tam teisės. Tačiau kai gimstamumas mažėja, o per dieną registruojame po tris ar keturis Matus, tai jau nesusipratimas“ – pasakojo J.Lipskienė.

Jai visuomet malonu dokumentuose įrašyti tėvų savo atžalai išrinktą lietuvišką vardą. 2010-aisiais Panevėžyje gimė ne viena Agota, Jonė, Teresė, Aušrinė, Vėjūnė. Liepą pasaulį išvydo net penkios Liepos.

 
Berniukams duodamas Benjamino, Kosto, Pranciškaus, vis dažniau – Jokūbo vardas. Iš keistai skambančių vardų paminėtini Ornėja, Džestina, Ermita, Estina, Dilna, Lugnė, Ganas, Nerilis, Reividas, Fabijus, Hermis.

Nestokoja ir tautiškumo

Panevėžio rajone 2010-aisiais, anot šios savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Palmyros Liolienės, gimė Nemunas, ne vienas Nikodemas, Jokūbas, Izabelė. Iš retesnių vardų ji paminėjo Dinarą, Perlą, Ediliją ir net Neoniką.

 
„Tačiau registravome ir Saulės, Gabijos, Akvilės, Austėjos vardus. Susidariau įspūdį, kad praėjusiais metais švęstas Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetis vis daugiau tėvų įkvėpė savo vaikams rinkti lietuviškus vardus“, – pabrėžė P.Liolienė.

Pasvalio rajono merijos Civilinės metrikacijos skyriui vadovaujanti Vitalija Gegužinskienė teigė, jog pasvaliečiai, galima sakyti, konservatyvūs, tad itin įmantrių vardų savo vaikams nerinko. „Kartais net nustebdavau, kai ateidavo, pavyzdžiui, Londone gyvenantys bei dirbantys tėvai ir savo naujagimius registruodavo Marija, Migle, Urte, Domu“, – pažymėjo vedėja.

 
Žvelgdama į 2010-aisiais gimusių pasvaliečių sąrašą, V.Gegužinskienė daugiausia vardijo įprastus vardus: Paulina, Goda, Gabrielė, Danielius, Emilija, Augustė, Austėja. „Nors turime ir Enriką, Marką, Arijų“, – pridūrė ji.

Kad gražiai skambėtų

Kupiškio merijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Kopūstienė tikino, kad parenkant vardus turėjo įtakos ne tik dažnai per televiziją rodomų Pietų Amerikos serialų herojai, bet ir lietuviškų televizijos laidų žvaigždutės. Kupiškyje atsirado mergaičių, pavadintų Irūna ir Karina, nors anksčiau to nebuvo.

 
Tarp neįprastų vardų – Valius, Evita, Arielis, Lovetė, Denisė, Kevinas, Orestas, Milada, Juta, Linesa, Zedas.

B.Kopūstienė teigė, kad mažylių registruoti atėję tėvai neretai prisipažįsta renkantys vardą pagal skambumą, į jo reikšmę mažai būna įsigilinę.

 
Tokiems tėvams nelabai rūpi vardai šventųjų, kurie, kaip tikima, galėtų globoti jų vardu pavadintą tądien gimusį žmogų. „Nebent per Jonines gimusiam berniukui dar suteikiamas Jono vardas“, – pripažino specialistė.
 
{alfa2}