Kaip atskirti kokybiškus kvepalus nuo klastočių

Kokybiški kvepalai skleidžia sodrų kvapą ir turi išlikti ilgai. Tačiau neretai galima įsigyti ir suklastotus kvepalus, kurie iš pradžių jais pasikvėpinus, atrodo kokybiški, tačiau vėliau atsiduoda aitriu spirito kvapu arba visai išgaruoja. Padirbtų kvepalų galima įsigyti turgavietėse, iš nesąžiningų prekeivių, kurie savo prekes siūlo įsigyti interneto forumuose ar atvykus į jų namus, pasitaiko, jog nekokybiškus kvepalus žmonės nusiperka ir parduotuvėse. Tad kaip atskirti kokybiškus kvepalus nuo jų klastočių ir nebūti apmulkintam apgavikų?

Perkant kvepalus pirmiausia reikia įsitikinti, kad ant pakuotės yra brūkšninis kodas – jeigu jo nėra, tai signalas, kad kvepalai gali būti suklastoti. Yra keletas ir požymių, pagal kuriuos galima atpažinti klastotę. Svarbu žinoti, kad kvepalų gamintojai saugo savo gerą vardą ir kvepalų buteliuką supakuoja į dailią, kruopščiai pagamintą dėžutę.

 
Net ir peršviečiama polietileno plėvelė turi būti suklijuota lygiai, kadangi originalios pakuotės gamyklose yra gaminamos automatizuotų mašinų. Plėvelė turi atrodyti lyg sulydita, o ne bet kaip suklijuoti jos kraštai. Viršuje turi būti ir nedidelis liežuvėlis, kurį patraukus plėvelė lygiai atsiklijuoja.

Ne visus kvepalus perkant reikia atidžiai žiūrėti į šiuos požymius, nes ne visi gamintojai būtent tokiu būdu supakuoja savo produkciją. Todėl dar reikėtų atkreipti dėmesį į užrašus apie kvepalus ant jų dėžutės. Paprastai jie būna tiesiog atspausti ir jau ant viršaus užlieti dažai. Tai atrodo prabangiau, nei klastotojų tiesiog įprastai atspausdintas užrašas, kuris neretai, perbraukus pirštu, palieka dėmes. Juk kai kurie klastotojai neinvestuoja į įrengimus ir viską daro pačiomis pigiausiomis priemonėmis.

Ant kvepalų pakuotės būtinai turi būti išdėstyta informacija: tai parfum, eau de parfum ar eau de toilette (kvepalai, parfumuotas vanduo ar tualetinis vanduo. Taip pat nurodoma, kad skirti kvepalai: pour femme – moterims, pour homme – vyrams.
Šalia tūrio mililitrais galima rasti ir žymą fl.oz. Tai amerikietiškas tūrio vienetas, kuris reiškia „skysčio uncija“. 1 fl.oz yra lygus 30 mililitrų.

Ant pakuotės taip pat būna atspausta ar kursyvu parašyta, kur kvepalai ir kada pagaminti. Tai yra penkių skaičių kodas bei raidė. Pirmieji skaičiai išsišifruoja kaip pagaminimo data, o paskutiniai du ženklai – gamintojo kodas. Ant pakuotės reikėtų pasižiūrėti, ar pateikiami ir importuotojo duomenys.

Ir dar viena originalių kvepalų gamintojų gudrybė – vidinėje pakuotės pusėje galima rasti paslėptą kodą, tačiau jis matomas tik esant ultravioletiniam apšvietimui. Žinoma, pakuotėje, kuri turi netgi visus išvardintus požymius, gali būti ir suklastotų kvepalų buteliukas. Todėl jį taip pat reikia atidžiai apžiūrėti – ar jis pagamintas iš vientiso stiklo, ar sandariai laikosi buteliuko kamštelis.

Be to, originalūs kvepalai atsiskleidžia per tris fazes. Pirmiausia juntamas pirminė nata, po maždaug penkių minučių galima užuosti pagrindinį aromatą ir tik praėjus pusvalandžiui juntamas tas kvapas, kuris lyg šleifas turi sekioti jus visą dieną. Jeigu po pusvalandžio niekas nepagirs, kad jūs skaniai kvepiate, nes aromatas išsivedėjo, tenka tik apgailestauti – kažkas užsidirbo pakišęs jums klastotę.

 

{alfa2}