Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai 2009 (foto ir video)

 

 

Šiuo metu didžiausias Lietuvos katalikų traukos centras yra Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai, kurie vyksta nuo liepos 2 iki 12 d. Plungės rajono Žemaičių Kalvarijos miestelyje. Be kita ko šiemet sukanka ir 370 metų nuo pirmųjų išėjimų į kalnus. Liepos 5 d. paskelbta Didžiąja Kalvarija, t.y., pagrindine atlaidų diena, kurios intencija paskirta parapijų bendruomenėms. Be abejonės, žmonių į Ž. Kalvariją tą dieną suplaukė irgi didžiausias skaičius, ypač pradžiuginęs šalia bažnyčios prekiaujančius vertelgas.

 

Pagrindinis šių atlaidų simbolis – Kryžiaus kelio kelionė aplankant 20 Jėzaus Kristaus kančios momentų, kuriuos simbolizuoja stotys-koplytėlės. Visos eisenos metu giedamos giesmės, dažniausiai pritaria dūdininkai. Aš ėjau su pagrindine procesija, kurią sudarė iki kelių tūkstančių žmonių. Eisenoje dalyvavo daug dvasininkų, tarp kurių ir vyskupas Sigitas Tamkevičius.

 

 

Nors atlaidus aplankau kasmet, šiemet pokyčių pastebėjau daugiausia. Pradedant tuo, kad prekybininkai susitraukė į trumpą tarpelį tarp vienų ir antrų bažnyčios vartų (jų apskritai mažai, juk krizė), baigiant Kryžiaus kelio eisenos tradicijų modifikacijomis.

 

Giedant giesmes, atliekama vos pusė posmo, kita dalis – su dūdomis (būdavo, kad pilni posmai tiek giedami, tiek išpučiami instrumentais), pamokslai atsirado keturiose vietose (būdavo trys), o iškelti rankas (kitiems – gultis ant žemės) prašyta ir trečią kartą prie stotelės “Jėzus išvelkamas iš drabužių” (rankos būdavo iškeliamos tik du kartus). O kas blogiausia, nesustojama prie baigiamojo paminklo suteikti palaiminimą. Nesu konservatorius ar naujovių skeptikas, tačiau religijoje su permainomis reikia atsargiai, o jų ryškiai per daug per paskutiniuosius metus.