Šeimos politika rodo grimasas

VTV.LT

Išvakarėse raminęs, kad Vyriausybė nelies socialinių išmokų, premjeras Andrius Kubilius per naktį apsigalvojo. Netrukus Seimą pasieks siūlymas perpus nurėžti maksimalią motinystės pašalpą, svarstoma apkarpyti ir kitas socialines išmokas, rašo „Lietuvos žinios”.

 

Ministrų kabinetas vakar pritarė socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Dagio siūlymui nuo 7440 iki 3720 litų sumažinti motinystės pašalpos aukštutinę ribą. Tokią Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą Vyriausybė teiks Seimui jau kitą savaitę. Jei parlamentarai jai pritars, vaikus prižiūrintys tėvai į rankas daugiausia galės gauti apie 3 tūkst. litų, nes iš pašalpos bus išskaičiuoti 15 proc. gyventojų pajamų ir 6 proc. sveikatos draudimo mokesčiai.

 

Jei šeima negauna kitų pajamų, tik šią išmoką, būtų pritaikytas neapmokestinamas pajamų dydis. Siūloma, kad tokie teisės akto pakeitimai įsigaliotų jau nuo rugpjūčio 1-osios. Valdžia taip tikisi per metus sutaupyti apie 150 mln. litų. Valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas vakar užsiminė, kad tai galbūt ne paskutinis šių išmokų mažinimas, skelbia „Lietuvos žinios”.

 

Vakar rytą valdančiosios frakcijos buvo susitarusios dėl kitokio išmokų mažinimo. Siūlyta pirmaisiais vaiko auginimo metais tėvams mokėti 85 proc., antraisiais – iki 50 proc. buvusio atlyginimo. Tačiau vėliau pasirinktas ministro R.Dagio siūlymas. Pagal dabar galiojantį įstatymą pirmaisiais metais vaiko tėvui arba motinai mokama 100 proc., antraisiais – 85 proc. atlyginimo.

 

„Siūlymas mažinti pašalpas man neatrodo tinkamas, nes motinoms mokėdami tik 50 proc. buvusių pajamų grąžintume jas į darbo rinką, kur darbo šiuo metu jos nerastų”, – priežastis, kodėl buvo pasirinktos vadinamosios išmokos lubos, aiškino ministras.