Siūloma suvienodinti paso ir asmens tapatybės kortelės statusą

Valstietis.lt

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė ir išsiuntė Vyriausybei teisės aktų pataisų projektų paketą, kuriame siūlomi įstatymų pakeitimai ir papildymai siekiant įteisinti nuostatą, kad Lietuvos piliečiams būtų suteikta teisė patiems pasirinkti, kokį asmens dokumentą jiems turėti – asmens tapatybės kortelę, pasą ar abu dokumentus.

 

„Pagal esamą teisinį reguliavimą kiekvienas pilietis turi turėti asmens tapatybės kortelę, o tie piliečiai, kurie ketina vykti į užsienio valstybes, kurios asmens tapatybės kortelės nepripažįsta kaip kelionės dokumento, privalo gauti ir pasą, – sako ministras R. Palaitis. – Rengti teikiamus įstatymų projektus paskatino piliečių nepasitenkinimas šia nuostata. Tai sukelia žmonėms nepatogumų ir reikalauja papildomų išlaidų – 80 litų už asmens tapatybės kortelės išdavimą arba keitimą ir 100 litų – už paso išdavimą ar keitimą”.

 

Pasak ministro, šiuo metu galiojantis įstatymas reglamentuoja, kad asmens tapatybės kortelė yra pagrindinis piliečio asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantis dokumentas. Siūloma panaikinti asmens tapatybės kortelei suteiktą šį išskirtinumo grifą – „pagrindinis” ir jos statusą suvienodinti su pasu. Jei Vyriausybė pritars VRM siūlomų įstatymų pataisoms ir jas patvirtins Seimas, ateityje piliečiai galės patys nuspręsti, kokį asmens dokumentą jiems reikalinga įsigyti.

 

Tikėtina, kad sudarius galimybę piliečiui gauti tik vieną asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą, bus surenkama mažiau lėšų į valstybės biudžetą, nes, gali būti, kad dauguma piliečių pasirinks tik vieną asmens dokumento formą ir valstybės rinkliavą mokės tik už vieno dokumento išdavimą. Per 5 šių metų mėnesius valstybės rinkliava už išduotas asmens tapatybės korteles sudarė apie 10,5 mln. Lt (išduota 104, 5 tūkst. asmens tapatybės kortelių), už pasus – 11,4 mln. Lt (išduota 94,8 tūkst. pasų).

 

www.valstietis.lt