Greitai galėsime drabužius ir avalynę 100% apsaugoti nuo skysčių (video)

Jau labai greitai galėsite visai pamiršti apie peršlapusius batus ar rūbus, o skėčius, galbūt, bepamatysite tik muziejuose. JAV įsikūrusi „Ross Nanotechnology“ komapanija sukūrė superhidrofobinę medžiagą „NeverWet“. Ja apipurškus bet kokį paviršių, šis tampa itin (super) atsparus vandeniui.

Medžiagos veikimas nesunkiai paaiškinamas: vanduo yra polinė medžiaga, linkusi sąveikauti (sudaryti vandenilinius ryšius) su polinėmis molekulėmis (kurios turi pilną elementarų krūvį ar netolygų krūvių pasiskirstymą).

 

Vandens molekulės dinamiškai jungiasi tarpusavyje ir su kitomis vandenyje esančiomis hidrofilinėmis molekulėmis, tuo tarpu hidrofobinės molekulės dėl jų nepolinės prigimties išstumiamos iš vandens molekulių ir kitų hidrofilinių molekulių bei jonų sistemos ir sudaro atskirus telkinius. Šito stūmimo atstojamoji jėga vadinama hidrofobine sąveika.

 

„NeverWet“ apipurkšti paviršiai turi didelę hidrofobinę sąveiką. Paviršius su vandens lašeliu sudaro 160 – 175 laipsnių kampą. Fizikoje, jei paviršius su skysčiu sudaro daugiau 150 laipsnių kampą, tai ta medžiaga vadinama superhidrofobine. Nuo jos skystis tiesiog nuslysta.

 

Pirmoji gamtoje aptikta superhidrofobine medžiaga buvo lotoso žiedas, todėl ši sąveika pavadinta Lotoso efektu. Teoriškai, jei kampas su paviršiumi būtų 180 laipsnių, tai vandens lašas ant to paviršiaus būtų tobulos sferos pavidalo.

 

Šiuo metu produktas dar nėra pardavinėjamas. Gamintojas žada jį rinkai pristatyti 2012 m. viduryje. Teigiama, kad „NeverWet“ medžiaga yra visiškai ekologiška ir negadins apipurškiamo paviršiaus. Akivaizdu, kad šis išradimas pasitarnaus netik kasdieniame žmonių gyvenime, bet ir gamyboje.

 

 

{diena2}