Abonementinis mokestis už elektrą – jau nuo kitų metų?

Kitų metų pradžioje gyventojams jau gali įsigalioti kainos už elektrą, kurią sudarys abonementinis mokestis bei mokesčiai už sunaudotus kilovatus. Kainų komisija skuba patvirtinti naujas elektros kainų nustatymo taisykles, kad tai būtų galima padaryti jau nuo kitų metų, Alfa.lt sakė komisijos atstovė Ana Selčinskienė.

 

„Bet kuriuo atveju, jei toks mokestis būtų įvestas, būtų mažinama kaina už kilovatvalandę“, – sakė A. Selčinskienė.

Nors konkrečias kainas kitiems metams skirstomieji tinklai turėtų siūlyti rudenį, jas tvirtinanti komisija sako sieksianti, kad butų gyventojai, kuriems suteikta minimali 3 kW elektros galia ir kurie sunaudoja vidutinį elektros kiekį, už elektrą mokės tiek pat, kiek ir anksčiau: esą atsiradusį abonementinį mokestį padengtų sumažėjusi kilovatų kaina.

 

„Galutinė sąskaita butams neturėtų pasikeisti“, – tvirtina A. Selčinskienė.

Komisija skaičiuoja, kad standartinis namų ūkis per mėnesį vidutiniškai sunaudoja 250–300 kWh elektros.
Anot A. Selčinskienės, abonementiniais mokesčiais norima pasiekti, kad privačių namų gyventojai sumažintų savo namui rezervuotą elektros galią, jei jos neišnaudoja. Mat mokesčiai priklausys nuo to, kiek galios yra rezervuota.

 

Esą jei visos rezervuotos galios neišnaudojantieji jos atsisakytų, elektros kaina mažėtų visoje Lietuvoje.

„Nauja kainodara priverstų juos peržiūrėti poreikius, kiek galios išties reikia. Jei visos nereikia, tai jie jos rezervuos mažiau. Todėl ilgainiui turėtų sumažinti visiems, nes elektros tinklo operatorius galės optimizuoti pajėgumus, atsisakys investicijų“, – tikina A. Selčinskienė.

 

{alfa2}