Kremliuje aštrėja klanų kovos

balsas.lt

Rusiją apgaubusi finansinė krizė pamažu pradeda destabilizuoti Kremliuje nusistovėjusį jėgų balansą, o beprasidedanti tarpusavyje konkuruojančių klanų kova graso pagraužti ministro pirmininko Vladimiro Putino valdžią ir apsunkinti jo santykius su prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

 

Silovikai prieš ekonomistus
Vis daugėja ženklų, kad galinga apie V. Putiną susispietusi kariuomenės ir saugumo institucijų pareigūnų grupuotė kyla į kovą su D. Medvedevo vadovaujamais liberaliais ekonomistais. „The Guardian“ skelbia, kad kova pagrinde vyksta dėl sparčiai mažėjančių valstybės finansų.

Vakar sukako metai, kai D. Medvedevas atsisėdo į Rusijos prezidento postą, tačiau visa euforija jau seniai išgaravo. Rusijai smarkiai smogė globalinė krizė, per kurią šalies akcijų rinka prarado apie 80 proc. savo vertės, o nacionalinė valiuta smarkiai nuvertėjo. Vien 10 turtingiausių Rusijos milijardierių prarado apie 150 mlrd. dolerių.
Staigus naujai sukurtos Rusijos gerovės smukimas supjudė du tarpusavyje konkuruojančius Kremliaus klanus. Ši situacija itin nepalanki premjerui V. Putinui. Kaip buvęs KGB agentas jis yra smarkiai tapatinamas su buvusių saugumiečių grupuote, taip vadinamais silovikais. Tačiau jis jaučia ir tvirtus asmeninius ryšius su maža liberalų grupuote iš gimtojo Sankt Peterburgo miesto.
Ekspertai teigia, kad V. Putinas praranda savo statusą mėgindamas numalšinti konfliktus tarp klanų. Prastėja ir jo santykiai su D. Medvedevu.
„V. Putinas buvo įpratęs veikti kaip arbitras, kuris stovi virš abiejų pagrindinių klanų – silovikų ir racionalių ekonomistų. Dabar jis yra įtrauktas į kovą ir susilaukia smūgių iš abiejų pusių. Silovikai teigia, kad jis yra per silpnas, kad primestų savo valią ir parodytų ekonomistams jų vietą, o ekonomistai savo ruožtu buriasi apie D. Medvedevą“ – teigia vienas įtakingiausių Kremliaus politikos analitikų Dmitrijus Oreškinas.

D. Medvedveas kritkuoja vyriausybę
D. Medvedevas, kurį savo įpėdinių iš lojalių asmenų gretų pasirinko pats V. Putinas, jau pamažu ima kritikuoti savo mentorių. Kai kurie analitikai mano, kad D. Medvedevas rengiasi pademonstruoti savo sukauptą politinę galią.
Paskutiniajame susitikime su ekonomikos specialistais D. Medvedevas pareiškė, kad V. Putino vadovaujamos vyriausybės atsakas į krizę yra pernelyg lėtas ir vietoje veiksmų vyriausybė dažniausiai tik „kalba ir kalba“.
Praėjusį mėnesį D. Medvedevo sukurto naujo analitinio instituto vadovas Igoris Jurgensas kritikavo V. Putiną už žiniasklaidos suvaržymus ir pabrėžė, kad „pačios nuoširdžiausios ir labiausiai nepriklausomos nuomonės apie Rusijos problemas ateina iš liberalų gretų, o ne iš taip vadinamų statistų patriotų“.
„D. Medvedevas savo nosyje pajautė galios dvelksmą ir jam tai patinka. Jis davė savo administracijai nebylų pritarimą įsitraukti į informacinį karą su V. Putino aparatu“ – teigia analitikas ir buvęs vyriausybės patarėjas ekonominės politikos klausimais Michailas Deliaginas.

V. Putinas trauksis iš premjerų?
Šiuo metu Kremliuje vykstančios kovos dėl galios centre atsidūrė finansų ministras Aleksejus Kudrinas, kuris perspėjo silovikus ir privačias korporacijas, kuriose jie turi stiprius interesus, kad valstybė riboja finansinę pagalbą dideliems verslams.
„Silovikai buvo įpratę dalintis tarpusavyje valstybės laimikiu. Jie nori atsikratyti A. Kudrino, nes jis tvirtai laiko vadeles ir neduoda jiems jokių pinigų“ – teigia M. Deliaginas.
Prieš 3 savaites buvo atnaujintas tyrimas prieš finansų viceministro, kuris įtariamas įsitraukęs į 18 mln. dolerių vertės korupcinį sandorį. Šis tyrimas yra regimas ir kaip bandymas suduoti smūgį pačiam A. Kudrinui. V. Putinui problemų kyla dėl to, kad A. Kudrinas, kuris vakar pripažino, kad vyriausybė darė klaidų kovodama su ekonomine krize, yra jo artimas sąjungininkas iš Sankt Peterburgo laikų.
Kremliuje aštrėjantis klanų karas netgi privertė šnabždėtis, kad V. Putinas, baimindamasis tapti visuotinio nepasitenkinimo taikiniu, svarsto galimybę palikti premjero postą. Remiantis šiuo scenarijumi, V. Putinas tokiu atveju taptų Dūmos pirmininku. Kitas scenarijus skelbia, kad V. Putinas bus priverstas atleisti A. Kudriną, kad nuramintų silovikų klaną.

 

www.balsas.lt