Mažeikių nafta jau rudenį gali būti parduota rusams

Kelerius metus Mažeikių naftos gamyklos pardavimu grasinantis Lenkijos koncernas „PKN Orlen“ rudenį veikiausiai apsispręs dėl įmonės perleidimo Rusijos naftininkams, taip užsitikrindamas Kremliaus palankumą kitiems savo projektams. Lietuva, išmesta iš šio žaidimo, turėtų nepasiduoti spaudimui ir išlaikyti „Klaipėdos naftą“, tačiau dalis politikų baiminasi kitokio scenarijaus.

 

Neblėstančią Rusijos svajonę laikyti Lietuvos apsirūpinimo energetiniais ištekliais svertus savo rankose gali įtvirtinti ne kas kitas, kaip Lenkijos vyriausybės kontroliuojamas koncernas „PKN Orlen“, dar prieš ketverius metus vadintas mūsų krašto gelbėtoju nuo Kremliaus ambicijų.

 

Vis atkaklesnis 100 proc. Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos (MN) akcijų turinčio koncerno reikalavimas perleisti jam valstybės įmonės „Klaipėdos nafta“ valdymą, kitu atveju žadant į Mažeikius parsikviesti rusus, analitikų teigimu, gali byloti ne ką kita, kaip atkaklų siekį padidinti beviltiškai smunkančią MN vertę, rengiant įmonę pardavimui – tiems patiems rusams.

 

Ar įmonės pardavimas įvyks, net ir tada, kai nebus patenkintas „PKN Orlen“ reikalavimas dėl „Klaipėdos naftos“ perleidimo, nei Vyriausybė, nei Seimas atsakymo neturi. Ultimatumų kalba prabilęs Lenkijos koncernas savo planų Lietuvai atskleisti, regis, neketina.

 

{alfa2}