Mažeikiuose pastebėti kaštonai, užpulti kenksmingų mikrodrugių

 

Savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė ekologė Justina Ungeitė informuoja, kad Mažeikiuose, kaip ir daugelyje šalies vietų, pastebėti kaštonai, užpulti kenksmingų mikrodrugių – kaštoninių keršakandžių. Šiuo metu kai kurių kaštonų lapai atrodo pernelyg parudę arba jau nukritę.

 

Remiantis Vilniaus universiteto Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vedėjo dr. Povilo Ivinskio žiniomis, maždaug po penkerių metų kaštonai Lietuvoje gali išnykti. Pasak mokslininko, gamta, paprastai pati pasirūpina, kad ką nors griaužiantys kenkėjai žūtų nuo kitų, naikinančių juos pačius. Tačiau vos prieš porą dešimtmečių Europoje išplitusių keršųjų kandelių natūralių priešų kol kas nėra – jas naikinti turėtų žmogus.

 

Kenkėjai veisiasi pačiuose kaštonų lapuose – ten išgraužia takus ir deda kiaušinėlius. Todėl paprasčiausias būdas kovoje su jais – surinkti ir sunaikinti visus nukritusius lapus.

 

„Lapus, kurie yra sugrėbiami ir kurie nukrinta dabar, reikia iš karto neutralizuoti, užpilti kalkėmis ar kažkuo. Jokiu būdu nekompostuoti, nerinkti su atliekomis, nes tai yra tiksinti bomba. Kiekviename lape yra daugybė lėliukių, kurios kitą pavasarį vasaros pradžioj taps tomis keršosiomis kandelėmis“, – sako Selemonas Paltanavičius, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas.

 

Savivaldybės ekologė J. Ungeitė kviečia Mažeikių rajono gyventojus nelikti abejingais ir nugrėbtų kaštonų lapų nekompostuoti, o juos neutralizuoti.

 

{mazeikiai}

{parasas}