Lenkų ekspertai: B.Lubys – tiesiausias kelias rusams į Mažeikius

Bronislovo Lubio žengimas į Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą – geras variantas tiek Lietuvos valdžiai, tiek Rusijos koncernams, skelbia Lenkijos žiniasklaida. Kaip rašo dienraštis „Dziennik Gazeta Prawna“ (DGP), B.Lubys taptų savotiškomis „galinėmis durimis“ rusiško kapitalo atėjimui į Mažeikius. Esą jeigu gamyklą bent jau formaliai įsigytų milijardieriaus valdomas koncernas „Achemos grupė“, tai tenkintų ir Vilnių, ir Maskvą.

 

„Achemos grupės“ dėka jie (rusai – red. past.) galėtų įžengti į Mažeikius pro galines duris ir netgi užsitikrinti valdžios palaikymą“, – DGP sakė Andrzejus Szczęśniakas, nepriklausomas rinkos ekspertas. Pasak jo, bendrovę „Orlen Lietuva“ perėmus B.Lubiui, veikiausiai akimirksniu išnyktų visos problemos, kamuojančios dabartinius gamyklos šeimininkus, Lenkijos koncerną „PKN Orlen“. Esą nebeliktų nesutarimų su „Lietuvos geležinkeliais“, o ir naftotiekis „Družba“ veikiausiai vėl pradėtų pumpuoti žaliavą į Mažeikius.

 

A.Szczęśniako manymu, B.Lubys yra vienas geriausių variantų visoms šalims, mat Lietuva galėtų prieštarauti „Orlen Lietuva“ pardavimui tiesiogiai vienam iš Rusijos koncernų. „Nors Lietuvos valdžia ne itin gali paveikti įmonės pardavimą, kadangi „PKN Orlen“ valdo 100 proc. jos akcijų, su Vilniaus nuomone reikia skaitytis“, – mano ekspertas.

 

Anot DGP, nėra net teorinių galimybių, kad B.Lubys į Mažeikius įžengs savarankiškai. Mat netgi turtingiausias Lietuvos žmogus nebūtų pajėgus sukrapštyti pakankamai pinigų. Įvairiais vertinimais, Mažeikių įmonė ant prekystalio gali atsidurti už 1,5-2 mlrd. JAV dolerių.

 

Primename, kad „Achemos grupės“ savininkas dar prieš pusmetį užsiminė norėjęs pirkti didžiausią Lietuvos įmonę.

„Reikėjo parduoti lietuviams, ir nebūtinai man“, – tuomet sakė B.Lubys. Dabar tiek pats milijardierius, tiek „Achemos grupė“ atsisako komentuoti galimą sandorį su „PKN Orlen“.

 

{diena2}