Žemdirbiams pradedami mokėti vienkartinių tiesioginių išmokų avansai už deklaruotus pasėlius ir žemės ūkio naudmenas

 Spalio 21 d. Žemės ūkio ministerijos nurodymu pradėti mokėti vienkartinių tiesioginių išmokų už deklaruotus plotus avansai. Vakar buvo gauti 73,7 mln. litų tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus (avansinė dalis), kurie nedelsiant pradėti pervedinėti į pareiškėjų sąskaitas. Mažeikių rajono žemdirbiams, deklaravusiems žemės ūkio naudmenas ir pasėlius iki gruodžio 1 d. bus pervesta beveik penki milijonai litų.

 

Siekiant veiksmingai paskirstyti šias lėšas, pirmumo teise avansinės išmokos pradėtos mokėti pareiškėjams, dalyvaujantiems investicinėse programose, taip pat tiems, kurių valdose sąlyginis gyvulių vienetas didesnis už nulį, ir pareiškėjams, kurie ariamoje žemėje augina pasėlius. Bus atsižvelgiama ir į pareiškėjų, turinčių finansinių įsipareigojimų, prašymus.

 

Pagrindinė arba vadinamoji vienkartinių išmokų už plotus išmoka pareiškėjui mokama už paramos teikimo reikalavimus, atitinkančius deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus. Avansas sudaro 35 proc. nuo pagrindinės išmokos ir siekia 102 Lt/ha.

 

Mažeikių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus duomenimis, šiemet gauta 3 431 paraiška tiesioginėms išmokoms gauti, deklaruota 67 121,93 ha žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotų. Lietuvoje šiais metais užregistruota 176,6 tūkst. paraiškų tiesioginėms išmokoms gauti, iš viso deklaruota 2,65 mln. ha paramai gauti tinkamo ploto.

 

Visų paramos gavėjų sąskaitas avansai pasieks artimiausiu metu ir bus išmokėti iki gruodžio 1 d.

 

www.infomazeikiai.lt