Mobiliojo telefono išradėjas: šiandieniniai mobilieji telefonai yra tiesiog per sudėtingi

Martino Kuperio (Martin Cooper) vardas jums galbūt nežinomas, tačiau daugiau kaip pusė planetos populiacijos puikiai susipažinę ir naudojasi jo išradimu – mobiliuoju telefonu. Būtent jis sugalvojo delne telpančio belaidžio komunikacinio įrenginio idėją ir kartu su „Motorola” inžinieriais 1973 metais sukūrė pirmąjį beveik 1,2 kg svėrusį jo prototipą.

Kai, stovėdamas vienoje Niujorko gatvėje, jis pirmą kartą paskambino naudodamasis naujuoju korinio (angl. cellular) ryšio pagrindu veikiančio mobiliojo telefono prototipu, jis net neįsivaizdavo, koks sėkmingas bus šis gaminys.

Martino Kuperio teigimu, pirmojo telefono sūkurimas šiandienos pinigų verte kainavo apie 1 milijoną dolerių.

„Savo kompanijoje turėjome nutraukti bet kokią kitą inžinerinę veiklą – visą personalą sutelkėme prie telefono ir jo veikimui užtikrinti reikalingos infrastruktūros projektavimo darbų. Netgi po dešimtmečio, 1983 metais, nešiojamas delne telpantis mobiliojo ryšio telefonas kainavo 4000 dolerių – tai yra daugiau kaip 10000 dolerių šiandienos pinigais”, sako specialistas.

 

Kuperis kartu su kolegomis tikėjosi, kad išauš tokia diena, kai kiekvienas žmogus turės po nuosavą mobilųjį telefoną.

„Iš tiesų mes net sugalvojome anekdotinį posakį, kad „ateityje, vos tik žmogui gimus, jam bus priskiriamas telefono numeris, ir jei tik kas nors juo neatsilieps, tai reikš, kad tas asmuo yra miręs“. Mes net nenumanėme, kad vos po trijų dešimtmečių mobiliaisiais telefonais naudosis daugiau kaip pusė planetos gyventojų, ir kad patys mobilieji telefonai bus dalinami žmonėms nemokamai”, – šiandieninę situaciją komentavo M. Kuperis. 

 

Pirminis sumanymas buvo toks, kad telefonai būtų pradėti naudoti medicinos įstaigose, kad gydytojai ir personalas galėtų efektyviau bendrauti tarpusavyje. Kuperis tikėjosi, kad įrenginiai žmonėms užtikrins saugumą ir laisvę, tačiau, kaip teigia išradėjas, ilgalaikis socialinis poveikis tuo metu buvo sunkiai prognozuojamas. Tačiau šių dienų operatoriai ir telefonų gamintojai, stengdamiesi „sugrūsti” kuo daugiau technologijų į tą patį aparatą, nešiojamą įrenginį pavertė „monstru”.

 

„Dabar net instrukcija yra didesnė ir sunkesnė nei pats telefonas. Gera technologija yra intuityvi, tuo tarpu dabartinis telefonas jus priverčia tapti inžinieriais. Norėdami išties suprasti produktą, jūs turite į jį pasinerti ir juo naudotis“ – įsitikinęs specialistas.

 

www.technologijos.lt