Vakaro tema: 10 dažniausių skyrybų klaidų

Alfa.lt

 Remiantis statistika, Lietuvoje išsiskiria net 52 procentai šeimų. Ankščiau, dažniausia tema kalbant apie skyrybas buvo kaip ištverti emocinį skausmą, tačiau dabar vis dažniau tenka kalbėti apie tai, kad buvę gyvenimo partneriai pyksta vienas ant kito ir neretai kerštauja skyrybų metu. Toks elgesys skyrybas paverčia sudėtinga, ilgai trunkančia ir daug kainuojančia kova, kuri pareikalauja daug fizinių ir dvasinių jėgų.

 

Čia pateikiamos dešimt dažniausių skyrybų klaidų, iš ivillage.com, kurių išvengus palengvintumėte ir taip itin sudėtingą gyvenimo etapą.

 

Naudotis vaikais

Gąsdinimas riboti arba iš viso uždrausti matytis su vaikais per skyrybas tampa galingu įrankiu, ypač mylintiems tėvams, kuriems rūpi jų vaikai. Dažnai tėvai, kurie po skyrybų tampa pagrindiniais vaikų globėjais, naudoja šią priemonę gauti didesnę finansinę paramą.

 

Mūsų patarimas, kad ir koks skausmingas yra šis gąsdinimas, pasistengti į jį neatsakyti, nes jei buvote geras ir rūpestingas tėvas ar mama, jūsų buvęs sutuoktinis negalės jums uždrausti pasimatyti su vaikais, o jei taip ir atsitiktų, tokią problemą galima išspręsti teisiškai.

 

Pirmiausia galvoti apie naujus santykius ir tik tada apie skyrybas

Viena dažniausių skyrybų priežasčių – tai kita moteris arba kitas vyras ir jau vien tai tampa pakankama priežastimi supykdančia ir įskaudinančia sutuoktinį. Todėl tokia situacija reikalauja atsargių ir apgalvotų veiksmų. Reiktų paaiškinti sutuoktiniui, kokios priežastys jus privertė pasirinkti kitą žmogų. Taip pat reiktų stengtis nepainioti naujų santykių su skyrybų problemomis ir geriausia būtų pirmiausia išsiskirti ir tik tada normaliai pradėti naujus santykius.

 

Nesisamdyti advokato

Jei jūsų buvusi žmona ar vyras tikina jus nesisamdyti advokato nors pats (pati) jau yra jį pasisamdęs (pasisamdžiusi), nedelskite ir susiraskite teisininką, nes dabar jūsų skyrybos atsidūrė profesionalo rankose.

 

Naudoti verbalinę prievartą

Visi besiskiriantys žmonės pykstasi ir ginčijasi, tačiau ne visi naudoja verbalinę prievartą: įžeidinėja, skaudina, gąsdina. Tai ne tik apsunkina skyrybų procesą, abejoms pusėms palieka nuoskaudų, bet taip pat skaudžiai paveikia vaikus, todėl jei tai tik įmanoma reiktų susitarti vienas kito neįžeidinėti.

 

Berti druską ant žaizdos

Jei norite kuo lengviau ir greičiau pabaigti skyrybų procesą, jums teks atsisakyti kaltinimų ir tiesos ieškojimo, net tada jei esate teisus (teisi). Reiktų stengtis nekelti jūsų buvusio sutuoktinio pykčio, net tada jei tai ką norite išsakyti yra tiesa.

 

Pasirinkti netinkamą advokatą

Teisininkai gali paversti paprastas skyrybas sudėtingomis ir sudėtingas košmariškomis. Kai kurie advokatai norėdami išpešti kuo daugiau pinigų iš savo klientų specialiai manipuliuoja situacija ir apsunkina procesą. Privalote prisiminti, kad tai jūs valdote situaciją, o ne advokatas ir jei jums kažkas neaptinka jo veiksmuose taip jam ir pasakykite, o prireikus tiesiog atsisakyte paslaugų.

 

Būti pasyviu

Kartais atsitinka taip, kad sutuoktiniui pranešus apie skyrybas žmonės nebenori nieko imtis ir prisiima pasyviąją rolę. Tai taip pat gali būti ir ginklas prieš sutuoktinį, kuris nori kuo greičiau pabaigti skyrybų procesą. Tačiau vilkinti šį ir taip skausmingą procesą niekada nėra gera išeitis ir dažniausiai sukelia tik dar daugiau problemų ir skausmingų išgyvenimų.

 

Pyktis dėl to, kas ką gauna

Dažnai žmonės praleidę kartu daugybę metų vien dėl to, kad įskaudintų vienas kitą, ima pyktis dėl to, kam atiteks koks turtas. Geriausia išeitis – nenaudoti tam tikro antrajai pusei svarbaus turto, kaip įrankio įskaudinti. Tokie pykčiai pareikalauja daugybės emocinių jėgų, o teismas galiausiai vis tiek viską padalina į lygias dalis.

 

Į skyrybų prašymą reaguoti pykčiu

Pyktis – natūrali reakcija į skyrybų prašymą. Tačiau atsitinka taip, kad pyktis gimdo vis didesnį pyktį ir galiausiai nei viena pusė negali sustoti. Todėl kiek tik įmanoma reiktų suvaldyti savo pyktį ir neprovokuoti antrosios pusės. Pasistenkite išlikti ramus (rami).

 

Į skyrybas įtraukti teisėsaugą

Kad įskaudintų vienas kitą žmonės kartais griebiasi keisčiausių priemonių, nuo to, kad specialiai nepasirodo teisme, kol jų ima ieškoti teisėsauga iki keistų pareiškimų policijai. Tikriausiai nereikia sakyti, kad tai niekam nereikalingos ir skyrybų procesą sunkinančios priemonės, kurios dažniausiai atsisuka priešais jų naudotoją.