Ideali šeima pagal lietuvius: du vaikai, darbas ir pinigai

Alfa.lt

 

Lietuvoje gerokai padaugėjo žmonių, manančių, kad buities ir vaikų auklėjimo rūpesčius turi dalytis ir vyras, ir moteris. Po nepriklausomybės atgavimo klestėjęs įsitikinimas, kad moters vieta – buityje, prižiūrint vaikus, o vyro – aprūpinant šeimą pinigais, kopiant karjeros laiptais, traukiasi, atskleidžia šiemet atliktas tyrimas „Moteris Lietuvos visuomenėje 2009“.

 

2009 m. tyrime dalyvavę vyrai beveik vienbalsiai tvirtino, kad lygybė šeimoje turėtų būti užtikrinama: tik apie trečdalis yra įsitikinę, kad jie turėtų būti pagrindiniai šeimos maitintojai. Šis įsitikinimas pamažu blėso nuo pat 1991-ųjų, kai apie du trečdalius vyrų buvo pasiryžę vieni uždirbti pinigus, o moterims priskyrė namų šeimininkių vaidmenį.

 

Moterys, nepriklausomybės pradžioje laikiusios save namų židinio kurstytojomis (apie 60 proc.), dabar taip pat yra įsitikinusios, kad turi lygias teises į karjerą. Taip mano beveik 90 proc. 20–40 m. amžiaus moterų ir apie 80 proc. vyresnio amžiaus moterų.

 

Pabrėžiama, kad beveik 70 proc. moterų pagrindinis prioritetas gyvenime yra šeima, o darbą antru prioritetu įvardija pusė moterų. Vyrams sunkiau pasirinkti, kuri iš šių dviejų gyvenimo sričių yra svarbesnė: ir darbas, ir šeima jų gyvenime užima panašią poziciją.

 

Tas pats tyrimas atskleidžia, kad, nors lietuviai ir suvokia lygybės šeimoje pranašumus, buities darbai dažniausiai nugula ant moters pečių. Moterys, nors ir deklaruoja lyčių lygybę šeimoje, vis dar užsiima lyginimu, maisto gaminimu, aplinkos tvarkymu, indų plovimu, apsipirkimu, vaikų priežiūra. Tai atvirai pripažįsta ir moterys, ir vyrai. Vyrų, teigusių, kad pagrindinius buities darbus atlieka jie, buvo vos keletas procentų. Kartu buityje tvarkosi apie penktadalį porų, o didžioji dauguma moterų prisipažįsta vienos atliekančios visus pagrindinius namų ruošos darbus.

 

Ir vyrai, ir moterys yra įsitikinę, kad vaikai puikiai auga tik pilnavertėse šeimose, o idealioje šeimoje būtinai turi būti ir vaikų. Bet absoliuti dauguma (81 proc.) pritaria, kad, jei moteris nori, ji turi teisę auginti vaiką viena.

 

Tyrimą „Moteris Lietuvos visuomenėje 2009“ Moterų informacijos centro užsakymu atliko „Baltijos tyrimai“. Tyrime dalyvavo 1019 Lietuvos piliečių iš skirtingo dydžio miestų ir gyvenviečių. Apklaustų 508 moterų ir 511 vyrų amžius svyravo nuo 15 iki 74 metų.