Žiniasklaida: A.Valinskas vis labiau grimzta

Valstietis.lt

 

Į skandalingas istorijas įsivėlęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas darbo vietoje vakar, rugsėjo 2-ąją dieną, nepasirodė, nors Seimo valdyba jam trumpai pailsėti Norvegijoje buvo leidusi iki rugsėjo 1-osios. Žurnalistams pasidomėjus, kur dingo Seimo pirmininkas, jo sekretoriato atstovai tikino, kad šis jau Lietuvoje. Tačiau kada konkrečiai atvyks į Seimą, atsakyti negalėjo, praneša „Lietuvos žinios”.

 

Parlamento vadovo planų neatskleidė ir visiškai tuščia jo darbotvarkė Seimo tinklalapyje. Pats A.Valinskas neatsiliepė į telefono skambučius. Tik vakar pavakare buvo išplatintas pranešimas, kad šiandien numatytas Seimo pirmininko susitikimas su Europos Komisijos pirmininko pavaduotoju Guenteriu Verheugenu (Giunteriu Ferhoigenu).

 

Kol A.Valinskas viešėjo užsienyje – iš pradžių buvo komandiruotėje Osle, kur rugpjūčio 25-27 dienomis dalyvavo Siaurės ir Baltijos valstybių parlamentų pirmininkų konferencijoje, paskui Svolveryje kartu su bičiuliais privačiai žvejojo lašišas, jį pavadavo Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė.

 

Rugsėjo 1-ąją jos laikino vadovavimo Seimui terminas baigėsi, tačiau, nepasirodžius A.Valinskui, I.Degutienė vakar tikino toliau ėjusi jo pareigas. „Nieko nežinau, pirmininkas man neskambino. Gal kokių nors kitokių darbų šiandien turi”, – teigė I.Degutienė.

 

Pasak politikės, Seimo statute neparašyta, kad parlamento vadovas „būtinai turi sėdėti savo kabinete”. „Pagal viską turėtų būti darbe. Tačiau pirmiausia reikia išsiaiškinti priežastis, kodėl jo nėra”, – diplomatiškai kalbėjo ilgametis Seimo narys, ne kartą buvęs parlamento vadovu Česlovas Juršėnas.

 

Seimo opozicijos lyderis, frakcijos „Tvarka ir teisingumas” (TT) seniūnas Valentinas Mazuronis pažymėjo manantis, kad parlamento vadovas darbe turėjo būti rugsėjo 2-ąją. „Tai tik dar kartą byloja, kad kuo greičiau A.Valinskas nebebus Seimo primininkas, tuo bus geriau Seimui, jam pačiam ir mūsų valstybei”, – pareiškė jis.

 

Pasak politiko, pagal Seimo statutą parlamentarai laiku tarp posėdžių gali disponuoti gana laisvai. Kita vertus, anot jo, tai negalioja Seimo pirmininkui, nes jis dar yra tarsi administracijos vadovas.

 

A.Valinskas į Norvegiją išvyko rugpjūčio 25 d. su oficialiu trijų dienų vizitu, kur dalyvavo Šiaurės ir Baltijos valstybių parlamentų vadovų susitikime. Baigęs trijų dienų oficialų vizitą, A.Valinskas porai dienų turėjo likti Norvegijoje pailsėti. Seimo valdyba buvo pritarusi jo kelionei į Svolverį Norvegijoje rugpjūčio 28- rugsėjo 1 dienomis.

 

Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė prieš Seimo pirmininko kelionę teigė, kad į komandiruotę A.Valinskas išvyks už delegacijos lėšas, o grįš savo sąskaita.