Pieno perdirbėjų pelnas supykdė ūkininkus

Alfa.lt

 

Karves auginantys žemdirbiai grasina jų atsikratyti, jei perdirbėjai nepradės daugiau mokėti už pieną. Pastarieji dievagojasi to negalintys padaryti, nors jų rezultatai šiemet – anaiptol ne patys prasčiausi, rašo Lietuvos rytas“. Europos Sąjungos paskelbti intervenciniai pirkimai ir vėl mokamos eksporto į trečiąsias šalis subsidijos Lietuvos pieno perdirbėjams padėjo atsistoti ant kojų. Per pirmąjį šių metų pusmetį didžiausios šalies gamyklos uždirbo daugiau ar mažiau pelno. Išskyrus „Žemaitijos pieną“, tačiau ir šis sugebėjo kelis kartus sumažinti nuostolius.

 

Tuo piktinasi žemdirbiai – mat antrus metus mažėjančių pieno supirkimo kainų niekas neketina kelti.

„Kartu su visos Europos ūkininkais rengėme akcijas. Pagaliau pavyko pasiekti, kad būtų pradėti intervenciniai pirkimai, mokamos eksporto subsidijos.Tačiau visa tai nusėda perdirbėjų kišenėse. Jų rezultatai lyg ir neblogi, tačiau apie didesnes kainas nė vienas net neužsimena – aiškina, kad ir taip miršta“, – stebėjosi Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Andriejus Stančikas.

 

Jo vadovaujamas kooperatyvas „Pieno gėlė“ praėjusiais metais turėjo sutartį su „Pieno žvaigždėmis“ ir už kilogramą gaudavo po 1,17 lito. Dabar mokama vos po 58 centus.

 

Perdirbėjai ginasi, kad didinti supirkimo kainos negali nė centu. Anot „Pieno žvaigždžių“ vykdomojo direktoriaus Lino Sasnausko, apie du trečdalius lietuviškų pieno produktų eksportuojama, o jų kainos užsienyje kritusios kelis kartus, palyginti su praėjusiais metais.

 

„Supirkimo kainos priklauso nuo mūsų galimybės parduoti gaminius. Kai jos ims didėti, tuomet ir ūkininkai uždirbs daugiau. Artimiausiu metu to negalime pažadėti: visame pasaulyje yra pieno perteklius, todėl teks laukti kitos bangos, kai paklausa vėl viršys pasiūlą“, – „Lietuvos rytui“ teigė įmonės vadovas.

 

Pasak jo, per pusę metų įmonės gautas pelnas – katino ašaros, palyginti su bendrovės apyvarta.

„Gal ūkininkui 6 milijonai litų atrodo labai daug, tačiau tegul pamėgina tiek uždirbti, kai apyvarta – 300 milijonų. Nemanau, kad ir jiems būtų saldu dirbti su 2 procentų pelno marža“, – spėjo L.Sasnauskas.