Kiaulių maro virusas galėjo būti paskleistas tyčia

Vilniausdiena.lt

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), siekdama išsiaiškinti tikrąsias klasikinio kiaulių maro priežastis bendrovės „Pasodelė“ veislinėje kiaulių fermoje, pirmadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Tarnyba neatmeta, kad ligos užkratas galėjo būti paskleistas tyčia. Tačiau specialistai tikina, kad apskritai Lietuvoje auginamos kiaulės sveikos, todėl eksportą planuojama atnaujinti artimiausiu metu. Paskutinį kartą Lietuvoje klasikinis kiaulių maras registruotas prieš 17 metų. Specialistų teigimu, nustatyto viruso tipas nėra būdingas Europai.

 

 

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje atlikus šio viruso genetinių savybių tyrimą, nustatyta, kad tai yra 2.1 tipo virusas. Šis viruso tipas nėra užregistruotas Europoje jau 9 metus. 2.1 tipo virusas 2007 m. buvo užregistruotas Azijos šalyse ir Pietų Afrikoje. Šis viruso tipas 1997 ir 2000 m. nustatytas Vokietijoje, 1997 ir 1998 m. Olandijoje. Praėjusiais metais ir šiais metais Prancūzijoje, Vokietijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje registruojamas klasikinio kiaulių maro virusas tipas yra 2.3.

 

„Manome, kad ligos užkrato šaltinis – žmogiškasis faktoriaus, neatmetame ir tyčinį ligos užkrato atvejį. Dėl šio įtarimo kreipiamės į teisėsaugos institucijas – Generalinę prokuratūrą – su prašymu padėti išsiaiškinti priežastis, kaip virusas pateko į fermą, nes tokio tipo viruso devyneri metai nėra registruota Europoje“, – tvirtina VMVT direktorius K.Lukauskas.

 

VMVT praneša, jog pirmadienį nėra užfiksuota naujų klasikinio kiaulių maro židinių. Aplink nustatytos ligos židinį danų fermos „Pasodėlė“ Panevėžio rajone, Rabikių kaime nustatyti 3 ir 10 km spindulių veterinarinės kontrolės zonos. Sustiprinta aplinkinių kiaulių fermų kontrolė: atliekami gyvulių klinikiniai ir laboratoriniai kraujo tyrimai – rezultatai neigiami.

 

Esamai situacijai aptarti pirmadienį VMVT direktorius K.Lukauskas susitiko su Lietuvos kiaulų augintojų asociacijos prezidentu Edmundu Adomavičium ir asociacijos nariais.

 

Susitikimo metu pristatytos veterinarinės kontrolės priemonės, paprašyta visų kiaulių auginimo kompleksų taikyti ypatingai griežtas biosaugos priemones. „Kaip mūsų asociaciją informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, matome, kad Lietuvoje nustatytas klasikinio kiaulių maras yra kontroliuojamas taikant Tarnybos priimtas griežtas veterinarinės kontrolės priemones“, – sakė E.Adomavičius.

 

K.Lukausko tvirtinimu, šiandien atliekami visų kiaulių bandų kraujo tyrimai, siekiant išsiaiškinti bandų sveikatos būklę: „Tyrimus baigsime savaitės viduryje, tačiau jau šiandien turimi rezultatai rodo, jog Lietuvoje auginamos sveikos kiaulės. Tikimės, jog eksportą atnaujinsime artimiausiu metu“.