Kaip kaitrines lemputes keisime taupiosiomis?

Lietuvoje gajus stereotipas, kad tai kas ekologiška visuomet kainuos brangiau. Bet ar iš tikrųjų yra taip? Mokslininkai teigia, jog saugant aplinką ir atsakingai vartojant galima prisidėti ne tik prie švaresnės aplinkos, bet ir sutaupyti asmeninių lėšų. „Žaliosios“ pastangos visada sugrįš su kaupu, jeigu paprasčiausiai sieksime taupyti. Vis dažniau visuomenėje kalbant apie įvairias galimybes rinktis aplinkai draugiškus veiklos būdus, savo įpročius pakeisti „žalesne“ linkme galėsime ir turėsime jau artimiausiu metu.

Europos Sąjunga per trejus metus suplanavo tradicines lemputes keisti taupiosiomis. Dauguma mūsų naudojame kaitrines lemputes, kurios vos penkis procentus energijos paverčia šviesa, o visa kita tik šildo orą. Pagrindinis argumentas rinktis taupesnes halogenines lemputes, yra ne tik mažesnės energijos sąnaudos ir taršos mažinimas, bet ir ženklus asmeninių lėšų taupymas. Naudodama naujosios kartos lemputes, kiekviena vidutinė Lietuvos šeima galėtų sutaupyti daugiau kaip 200 litų per metus.

Lietuvos gyventojų vartojimo įpročiai rodo, kad dar nedaug mūsų žino apie halogeninių lempučių ekonominę naudą. Situacija panaši kaip ir su rūšiavimu, ar bandymais važiuoti automobiliu mažiau ir taupiau. Dar su didesnėmis problemomis susiduria šeimos gyvenančios atokiau už miesto. Informacijos apie gamtos išteklius padedančius tausoti būdus tenka ieškotis patiems. Uteniškis Aurimas pasakojo, kad išbandyti taupiąsias lemputes nusprendė dar prieš metus, tačiau jau parduotuvėje iškilo problema, renkantis įvairių gamintojų produkciją. Jis buvo girdėjęs, kad taupiosios lemputės dažnai sugenda ir ne visų apšvietimo kokybė yra pakankamai gera. „Pradėjęs rinktis halogenines lemputes, supratau, kad teks investuoti daugiau nei tikėjausi. Taip pat buvo neaišku, ar mano pasirinktų lempučių apšvietimas bus tikrai geras ir pakankamas“, – sakė jis.

Elektrą tiekiančių bendrovių specialistai teigia, jog rinktis halogenines lemputes reikia labai atidžiai ir ne pačias pigiausias. Pasirinkus patikimą gamintoją vartotojas galės būti tikras, kad įsigys nekenksmingą, taupų ir kokybišką apšvietimą užtikrinantį prietaisą. „Gyventojai, ateinantys pirkti taupiųjų lempučių, dažnai išsigąstą jų kainos ir ne visada žino, jog kokybiškos halogeninės lemputės jiems tarnaus 10-16 kartų ilgiau nei kaitrinės, sunaudodamos apie 80 proc. mažiau elektros energijos“, – pasakojo elektrotechnikos prekių pardavėjas Tomas. Jis taip pat pabrėžė, kad gyventojams keičiantiems senąsias lemputes į halogenines, reikia nepamiršti tinkamai pasirinkti šviestuvus ir lempučių galią. Tuomet bus galima ne tik sutaupyti, bet ir turėti kokybišką apšvietimą.

Dabar naujoviškos lemputės Lietuvos parduotuvėse kainuoja gerokai daugiau nei įprastos, tačiau iš rinkos pasitraukus kaitrinėms, jų kaina turėtų sumažėti. Nors dėl naujosios kartos lempučių taupumo ir ilgaamžiškumo abejojama vis mažiau, dar nemažai klausimų kyla dėl jų kenksmingumo. Taupiosiose lemputėse yra nedidelis kiekis gyvsidabrio, todėl jų išmesti ir daužyti jokiu būdu negalima.

Įdomūs faktai:

· Nuo 2009 m. rugsėjo parduotuvėse bus nebeprekiaujama 100 W ir galingesnėmis kaitrinėmis lemputėmis.

· Nuo 2010 m. rugsėjo iš prekybos bus išimtos 60 W galingumo kaitrinės lemputės.

· Nuo 2011 m. antrosios pusės nebebus iš viso prekiaujama kaitrinėmis lemputėmis.

· 2012-taisiais planuojama visiškai pereiti prie naujos kartos šviesos diodų, vadinamųjų dienos šviesos bei halogeninių lempučių.