A.Ūsui – galimybė pasinaudoti teisinėmis spragomis

Vilniausdiena.lt

 Drąsiaus Kedžio pedofilija apkaltintas Andrius Ūsas šiuo metu yra ir įtariamasis, ir nukentėjusysis. Jis pripažintas nukentėjusiu dvigubos žmogžudystės byloje, tačiau kodėl tai padaryta, prokurorai neatskleidžia.

 

Teisinasi tyrimu

„Taip, jis toje byloje yra pripažintas nukentėjusiuoju, bet kodėl, klauskite Kauno prokurorų”, – išgirdęs klausimą, atsakė Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Brunonas Maculevičius.

 

„Šiandien jo statusas toks, tačiau kodėl konkrečioje byloje tai padaryta, kadangi tai yra tyrimo duomenys, mes kol kas negarsinsime”, – į kalbas nesileido ir Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis. Pasiaiškinęs, kad vyksta prokurorų susirinkimas ir jis negali kalbėti, K.Betingis patarė atsiversti Baudžiamojo proceso kodeksą (BPK) ir pasiskaityti, kas yra nukentėjusysis. Esą po to klausimų neturėtų kilti.

 

BPK 28 straipsnis numato, kad nukentėjusiuoju pripažįstamas fizinis asmuo, kuriam nusikalstama veika padarė fizinės, turtinės ar moralinės žalos.
Kodėl A.Ūsas yra pripažintas nukentėjusiu byloje, kuri pradėta spalio 5 d., po Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus bei buvusios D.Kedžio sugyventinės sesers Violetos Naruševičienės nužudymo, teigė supratimo neturintis ir D.Kedžio advokatas Aidas Venckus.

 

„Manęs niekas apie tai neinformavo, reikėtų klausti tų, kurie taip padarė. Gal baudžiamojoje byloje yra kokių nors duomenų, jiems leidžiančių pripažinti A.Ūsą nukentėjusiuoju”, – svarstė A.Venckus.

 

Statusas tik į naudą

Praėjusį penktadienį pristatydami Generalinio prokuroro Algimanto Valantino išvadas dėl nuobaudų skyrimo Kauno ir Generalinės prokuratūros prokurorams, tyrusiems pedofilijos bylą, vienas iš komisijos narių, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika pareiškė, kad bylos tyrimui trukdė ir pats D.Kedys, dar pačioje tyrimo pradžioje viešai paskelbdamas asmenį, kurį prašė patraukti įtariamuoju, taip esą atimdamas netikėtumo principą ir suteikdamas jam progą susikurti alibi.

 

Dabar tą patį daro prokurorai

BPK parašyta, kad asmeniui, pripažintam nukentėjusiuoju, be jam privalomų žinomų aplinkybių pateikimo, atliekant ikiteisminį tyrimą ir teisme leidžiama susipažinti su bylos medžiaga. Vadinasi, A.Ūsas gali vienas pirmųjų sužinoti visus žmogžudystės byloje surinktus duomenis ir jais pasinaudoti su šia byla glaudžiai susijusiame ikiteisminiame tyrime, kuriame jis pats įtariamas D.Kedžio dukters tvirkinimu ir seksualiniu išnaudojimu.

 

Laukia dar viena apklausa

Nors pedofilijos bylos tyrimui mestos papildomos pajėgos, prie jo prisijungė dar trys Kauno pareigūnai, prokurorai pripažįsta, kad ne viskas vyksta taip sklandžiai, kaip norėtųsi.

 

Iki šiol dar neapklausta mergaitės motina Laimutė Stankūnaitė, nors tai padaryti planuota jau praėjusią savaitę. „Dar turime padirbėti”, – paklaustas, kodėl apklausa taip ilgai atidėliojama, atsakė B.Maculevičius. Pasak prokuroro, dar kartą šioje byloje planuojama apklausti ir patį A.Ūsą. Tačiau, kada ši apklausa gali įvykti, teigė taip pat nežinantis.