Maitinimas krūtimi – taupi ir naudinga išeitis sunkmečiu

 

Pasak iniciatorės Seimo narės Astos Baukutės, konferencijos tikslas – atkreipti politikų ir visuomenės dėmesį į žindymą, kaip į vieną pagrindinių žmogaus ir visuomenės formavimosi veiksnių, kuris dažnai ignoruojamas dėl jo svarbos nesupratimo bei komercinio spaudimo kuo daugiau kūdikių mitybai vartoti įvairių motinos pieno pakaitalų.


„Konferencijoje bus diskutuojama ir ieškoma kelių, kaip grąžinti žindymo tradicijas Lietuvoje, pasitelkiant švietimo ir ugdymo institucijas”, – teigė A.Baukutė.

A. Baukutės teigimu, natūralus vaiko maitinimas krūtimi ypač aktualus sunkmečiu. Paskaičiuota, kad per mėnesį kūdikio šeima įvairiems pieno mišiniams išleidžia apie 120 litų, o per metus natūraliai maitinant krūtimi galima sutaupyti daugiau negu 1400 litų ir įsigyti puikų vežimėlį vaikui. Tuo tarpu pieno mišinių pramonė iš Lietuvos gauna per 5 mln. litų pajamų iš motinos pieno pakaitalų, kurių poveikis žmogaus organizmui, vaiko vystymuisi galutinai dar neištirtas”, – teigia A. Baukutė.

Pasak jos, žindymas, kaip natūralus vaiko maitinimas, neegzistuoja nei vienoje vaikų, moksleivių, suaugusiųjų mokymo programoje. „Tyliai ignoruojama jo reikšmė vaiko vystymuisi, nors Pasaulio sveikatos organizacija yra pripažinusi, kad natūralus kūdikio maitinimas ne tik taupo šeimos pinigus, apsaugo kūdikį, mamą nuo ligų, bet ir gerokai padidina žmogaus intelektą”, – įsitikinusi Seimo narė.

Naujausias tyrimas apie žindymo įtaką intelektui rodo, kad tris mėnesius natūraliai žindytų vaikų intelektas yra aukštesnis už tų, kurie nebuvo žindyti ar žindyti neišskirtinai. Tyrimai rodo, kad išskirtinai žindytų vaikų intelektas yra beveik šešiais taškais aukštesnis.

Nereiktų pamiršti ir to, kad žindymas be visa ko yra absoliučiai ekologiškas – nereikalauja brangių natūralių išteklių bei neteršia aplinkos kaip motinos pieno pakaitalų gamyba bei naudojimas.

 

 

www.infomazeikiai.lt informacija.