PKN ORLEN per I metų ketvirtį padidino pardavimų apimtis ir užimamą rinkos dalį

 

Nepaisant pasaulinės ekonomikos nuosmukio, šių metų I ketvirtį Lenkijos naftos koncernas PKN ORLEN padidino pardavimų apimtis ir rinkoje užimamą dalį. Per I metų ketvirtį ORLEN grupė įgyvendino daugelį numatytų veiklos projektų, o piniginiai srautai iš pagrindinės veiklos viršijo 1,1 mlrd. zlotų. PKN ORLEN veiklos nuostoliai šių metų I kevirtį siekė 320 mln. zlotų, o grynasis nuostolis – 1,1 mlrd. zlotų.


Didžiausią įtaką 2009 m. I ketvirčio koncerno rezultatams, palyginti su praėjusių metų I ketvirčiu, turėjo 54 proc. sumažėjusi „Brent” naftos kaina ir ženklus situacijos pablogėjimas naftos chemijos sektoriuje. Neigiamos įtakos ataskaitinio laikotarpio rezultatams taip pat turėjo atsargų pervertinimas, kuris siekė 246 mln. zlotų, ir valiutų kursų skirtumai, sudarę 842 mln. zlotų.

Nepaisant nepalankios ekonominės aplinkos, pajamos iš veiklos naftos perdirbimo sektoriuje I ketvirtį didėjo ir pagal LIFO atsargų įvertinimo metodą siekė 177 mln. zlotų, kai tuo tarpu 2008 m. I ketvirtyje buvo užfiksuotas 13 mln. zlotų nuostolis. Toks rezultatas pasiektas dėka didėjusių prekybos apimčių.

Dėl nuosekliai įgyvendinamos restruktūrizavimo politikos ir sėkmingos rinkodaros strategijos PKN ORLEN mažmeninės prekybos apimtys padidėjo 4 proc. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu pelnas iš mažmeninės prekybos padidėjo 24% ir pasiekė 87 mln. zlotų.

Reaguodamas į ekonomikos nuosmukį PKN ORLEN visuose savo veiklos sektoriuose įgyvendino eilę veiklos ir strateginių priemonių. 2009 m. I ketvirtyje buvo toliau optimizuojami investiciniai projektai išlaikant tuos, kurie prisideda prie ilgalaikio PKN ORLEN vertės augimo. Per I ketvirtį atidaryta 11 naujų degalinių, uždarytos 33 nerentabilios degalinės, 12 degalinių buvo pertvarkytos ir atnaujintos. PKN ORLEN 2009 m. prioritetu išlieka tolesnis veiklos efektyvinimas, vykdomos procedūros, susijusios su „Polkomtel” ir „Anwil” įmonių pardavimu.

PKN ORLEN dalyvauja Lenkijos ūkio ministerijos vykdomame konsultaciniame procese, kurio tikslas paskirstyti privalomas atsargas. Šiuo metu dėl privalomų atsargų koncerno rezultatai sumažėja 4,5 mlrd. zlotų suma. PKN ORLEN palaiko sprendimus, kurie padidintų šalies energetinį saugumą, didinant valstybės kontrolę privalomomų atsargų kaupimui bei panaikinant ūkio subjektams privalomų atsargų finansavimo prievolę.