Nelikime abejingi, sekmadienį – tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena

 

Gegužės 17 dieną jau 26-ąjį kartą visas pasaulis minės Tarptautinę mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną. Šių metų atminimo dienos šūkis „Drauge mes rasime sprendimus”. Pirmą kartą Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena buvo paminėta 1983 metais San Francisko mieste, JAV. Renginį organizavo žmonės, kuriuos asmeniškai palietė ši liga. Jie išėjo į gatves tam, kad atkreiptų visuomenės dėmesį į ŽIV ir AIDS problemą bei paskatintų imtis atsakingų veiksmų šiai problemai spręsti. Nuo to laiko mirusiųjų nuo AIDS diena minima kasmet, trečiąjį gegužės sekmadienį.


Lietuva šią dieną mini nuo 1994 metų.

„Geri ŽIV ligos gydymo rezultatai šiuo metu pasaulyje yra neatsiejama ŽIV prevencijos dalis. Tai leido daugelyje šalių pristabdyti ŽIV plitimo tempą. Prieinamas ŽIV ligos gydymas sudaro galimybę užsikrėtusiam ŽIV asmeniui gyventi dešimtmečius visavertį gyvenimą, pasirūpinti savimi, savo šeima ir artimaisiais”, – teigia Lietuvos AIDS centro direktorius, doc. dr. Saulius Čaplinskas.

Nuo ŽIV infekcijos registravimo Lietuvoje pradžios 1988 metais iki 2009-ųjų gegužės 1 dienos AIDS diagnozuota 214 žmonių, iš kurių 76 jau mirė nuo šios ligos. Iš viso iki šių metų gegužės 1-osios ŽIV infekcija Lietuvoje nustatyta 1482 asmenims.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Jungtinių Tautų AIDS programos (UNAIDS) duomenimis, pasaulyje 2008 metais nuo AIDS mirė apie 2 mln. žmonių, iš jų – apie 1,8 mln. suaugusiųjų ir apie 270 tūkst. vaikų iki 15 metų.

 

 

www.infomazeikiai.lt informacija.