Mažeikiškiai gegužę klausą gali pasitikrinti nemokamai

„Audiomedikos” specialistai gegužės mėnesį mini kaip GEROS KLAUSOS MĖNESĮ ir klausos sutrikimų turinčius žmones konsultuoja nemokamai. „Pasaulyje yra įvairių tradicijų ir iniciatyvų. Norėtume, kad gegužės mėnuo Lietuvoje taptų GEROS KLAUSOS MĖNESIU, nes esame įsitikinę, kad Lietuvoje klausos problemoms skiriama per mažai dėmesio. Dažnai atsitinka taip, kad klausa susirūpinama ir imama gydytis tik tuomet, kai liga gerokai pažengusi”, – sako gydytoja otorinoloringologė Rita Tarasevičiūtė.

 

Ilgametė medikės patirtis byloja, kad klausos sutrikimo problemų sprendimą, visiškai skirtingai nuo regėjimo problemų, žmonės linkę atidėlioti. Anot gydytojas, neretai pasitaiko ir tokių atvejų, kad atskirai gyvenantys vyresni žmonės patys ilgai neįtaria apie vis gilėjantį kurtumą, kuris juos dar labiau izoliuoja ir daro dar vienišesniais.

Europoje atlikti tyrimai byloja, jog klausos sutrikimų priežasčių yra daug. Tik 4,4 proc. žmonių klausos netenka nuo pat gimimo, 33,7 proc. – dėl tam tikros rūšies triukšmo, 28 proc. – dėl amžiaus, ir 17,1 proc. – dėl infekcijos ar susižeidimo.

„Klausos silpnėjimas dėl natūralių senėjimo procesų vystosi lėtai, per keletą metų. Dažnas atvejis, kai vyresnis žmogus net pykteli: „Ko čia visi šaukia, aš juk nesu kurčias”. Ir tik vėliau iš tiesų suvokiama, kad reikia skubiai susirūpinti sveikata”, – sako „Audiomedikos” vadovas, klausos protezavimo specialistas Mindaugas Jonaitis.

Klausos sutrikimais skundžiasi ne tik vyresni žmonės, šios problemos labai „jaunėja”, daugumai žmonių klausos aštrumo problema pasireiškia pačiame jėgų žydėjime. Štai amerikiečiai skelbia, kad vienas iš šešių klausa besiskundžiančių žmonių yra 41-59 metų, o vienas iš keturiolikos – 29-40metų amžiaus. Deja, kol kas tik vienas iš keturių amerikiečių kaip nors bando spręsti iškilusias klausos problemas. Anot M. Jonaičio, situacija Lietuvoje yra dar liūdnesnė, nes savo sveikata žmones mažai rūpinasi, o silpnėjančios klausos dažniausiai net gėdijasi, todėl kiek įmanoma ilgiau stengiasi tai nuslėpti: atsuka į kalbėtoją labiau girdinčią ausį, atidžiai žiūri į lūpas ir pan.

„Tam yra daug priežasčių – išlikusi klausos aparato ar kitų kompensacinių technologijų baimė, galima neigiama aplinkinių reakcija. Būna ir taip, kad aplinkiniai labai nepakantūs žmonėms su klausos sutrikimais, juos vargina, kai reikia nuolat pakartoti žodžius. Klausos sutrikimų turinčiajam irgi yra sunku nuolat klausti: „Ką jūs pasakėte?” Dažnai pokalbis netikėtai nutrūksta: „Nesvarbu, pamirškite tai”, ir su tavimi bendravęs žmogus pasitraukia. Galime suprasti, kaip jaučiasi tokį atsakymą gavęs žmogus”, – sako M. Jonaitis.

Žinoma, net moderniausios technologijos neatstato klausos, tačiau jos gali pasiūlyti daugybę sprendimų. Deja, mūsų žmonės per ilgai laukia prieš apsispręsdami dėl klausos aparatų, o kiti tiesiog net nežino, kad egzistuoja įvairi technologinė parama. Be to, klausos aparatas nėra vienintelė technologija, prieinama žmonėms su klausos sutrikimais. Šiais laikais žmonės gali pasinaudoti įvairiausiais produktais ir pasiūlymais, svarbu apie juos žinoti. Amerikiečiai jau nuo 1927-ųjų metų gegužės mėnesį yra paskelbę geros klausos mėnesiu. Amerikos kalbos–klausos asociacija tuomet itin intensyviai skatina amerikiečius pasitikrinti savo klausą, supažindina su naujovėmis, pataria, kaip saugoti šią nuostabią gamtos dovaną.

„Todėl ir mes siekiame žmonėms suteikti kuo platesnę informaciją apie įvairų klausos sutrikimų gydymą: rengiame įvairias nemokamas akcijas, konsultacijas, susitikimus. Įdomu tai, kad bene didžiausią teigiamą postūmį rūpintis savo sveikata žmonėms gauna tuomet, kai sužino apie vieną ar kitą įžymų žmogų, nešiojantį klausos aparatą. Dar 1950 m. Amerikos prezidento žmona Eleonora Roosevelt viešai pareiškė apie savo klausos praradimą ir klausos aparato naudojimą. Šis jos prisipažinimas buvo labai svarbus visuomenės švietimui, požiūriui į klausos aparatus. Klausos aparatus nešioja ir to neslepia aktorius Leslie Nielsen, o štai roko legenda Huey Lewis, nešiojantis Oticon Dual klausos aparatus, tapo šios vienos garsiausių pasaulyje klausos aparatų gamintojos – danų įmonės „Oticon” veidu. Amerikiečiai žinojo ir apie buvusio prezidento Ronaldo Reigano klausos sutrikimus. Žmonių požiūris į galimybę koreguoti savo klausą ypač pasikeitė po to, kai, būdamas dar tik 51-erių, klausos aparatą ėmė nešioti prezidentas Bilas Klintonas. Paprastiems žmonėms tuomet, matyt, lengviau priimti sprendimą ir dėl savo klausos”, – pasakoja „Audiomedikos” vadovas M. Jonaitis.

Anot jo, technologijos yra taip pažengusios į priekį, kad žmonėms, turintiems klausos problemų, kartais net sunku įsivaizduoti, kaip tos technologijos gali pakeisti jų gyvenimą, grąžinti bendravimo malonumą, kompensuoti praradimus.

„Žmonės turi būti aktyvesni, labiau rūpintis savimi, ieškoti išeičių ir žinoti visas galimybes gydytis. Būtent tai mus paskatino visą gegužės mėnesį teikti nemokamas konsultacijas, duoti žmonėms išbandyti moderniausius klausos gerinimo būdus. Mūsų gydytoja suteikia atvykusiajam konsultaciją, padaroma ir analizuojama audiograma, patariama, ką žmogus toliau turėtų daryti, kokie klausos gydymo keliai būtų efektyviausi. Sąlyga tėra viena – konsultacijai reikia užsiregistruoti iš anksto tel. 852 430244, 868520149 arba užsukus pas mus. Šiemet konsultacijas rengiame tik Vilniuje, tačiau kitais metais tikimės tokią galimybę suteikti ir kitų miestų gyventojams”, – sako M. Jonaitis.

 

www.infomazeikiai.lt informacija.