Pirmieji nesklandumai dėl elektros tiekimo jau prasidėjo

Alfa.lt

 Baltarusijai pagrasinus nutraukti rusiškos elektros tranzitą, Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigia, kad bet kokiu atveju Lietuvos vartotojams elektros tiekimas nenutrūks, tik elektra gali tapti brangesnė.

Ministras Baltarusijos valstybinės bendrovės „Belenergo“ pareiškimą, kad gali nutraukti elektros tranzitą į Kaliningrado sritį ir Baltijos šalis, pavadino derybine pozicija su Rusija siekiant palankesnės tranzito kainos.

 

„Aš matau kaip tam tikrą Baltarusijos ėjimą derybose su Rusija dėl tranzito kainos. Aš laikyčiau, kad tai daugiau derybinė pozicija, tačiau kelių dienų bėgyje tą matysime. Blogiausiu atveju mes galime užsitikrinti pakankamą elektros gamybą iš savo šaltinių, tai yra Elektrėnų, kitų. Aišku, ta elektra būtų brangesnė, bet nėra pagrindo nerimauti, kad elektros tiekimas vartotojams būtų nutrauktas“, – Lietuvos radijui pirmadienio vakarą sakė A.Sekmokas.

 

Rusija ir Baltarusija sausio 11-12 dienomis planuoja tęsti derybas dėl elektros energijos tiekimo ir tranzito sąlygų, pirmadienį agentūrai „Interfax“ pranešė Rusijos energetikos bendrovė „Inter RAO JES“.

 

Grasino nutraukti tiekimą

Baltarusijos valstybinis gamybinis susivienijimas „Belenergo“ pareiškė, kad gali nutraukti elektros energijos tranzitą į Kaliningrado sritį.

 

„Iki šio laiko Rusijos energetikos bendrovės „FSK JES“ ir „Inter RAO JES“ nesuderino su Baltarusija, kokiomis sąlygomis tieks elektros energiją tranzitu per Baltarusijos teritoriją Kaliningrado srities vartotojams ir komerciniams tiekimams į Baltijos šalis. Tačiau tokį tranzitą Rusija vykdo, ir, 2010 metų sauso 4 dienos duomenimis, nesankcionuoto tranzito apimtis sudarė maždaug 39,5 mln. kilovatvalandžių“, – sakoma respublikinės elektros energetikos įmonės „ODU“, įeinančios į „Belenergo“ sudėtį, pareiškime, išplatintame pirmadienį.

 

„Šie Rusijos veiksmai verčia Baltarusiją svarstyti priemones, kad būtų nutrauktas nesankcionuotas komercinis elektros energijos tranzitas Baltarusijos energetikos sistema, o tai gali sutrikdyti patikimą elektros energijos tiekimą Kaliningrado srities vartotojams, taip pat gyventojams“, – sakoma „Belenergo“ pranešime.

 

Lietuvos energetikos ministerija šiuo metu aiškinasi ar Baltarusijai techniškai įmanoma taip pasielgti.

 

„Aiškinamės ar techniškai įmanoma nutraukti tranzitą, nes taip būtų sutrikdytas Smolensko elektros žiedo darbas ir dėl to galėtų nukentėti pačios Baltarusijos vartotojai“, – Alfa.lt Energetikos ministro Arvydo Sekmoko žodžius perdavė jo patarėjas ryšiams su visuomene Kęstutis Jauniškis.

 

Tokie nesutarimai tarp elektros energijos tiekėjų gali pabranginti jos kainą Lietuvos elektros biržoje.

 

2010-uosius Rusija ir Baltarusija sutiko neturėdamos galiojančios dvišalės naftos tiekimo sutarties. Jos pasirašymas stringa, nes dvi draugiškos slavų valstybės vėl nesutaria dėl muito mokesčių, Baltarusijai primygtinai reikalaujant lengvatinio režimo taip pat ir perpardavimui perdirbamai naftai.

 

Šalims taip ir nepavykus susitarti, Rusija muito nuolaidų Baltarusijai tiekiamai naftai išvis netaikytų, o Baltarusija ėmėsi šantažo. Ji grasina ne tik padidinti Rusijos naftos tranzito į Europą tarifą, bet taip pat nutraukti elektros tarifą.