A.Valinskas prašo susilaikyti nuo kalbų apie lito devalvaciją

Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas skuba nuraminti sunerimusią visuomenę ir verslininkus dėl kilusių kalbų apie galimą lito devalvaciją.

„Raginu ir labai prašau atsakingų pareigūnų ir politikų, kalbant apie tokius visuomenei reikšmingus sprendimus, susilaikyti nuo gąsdinančių komentarų ir neišdiskutuotų nuomonių reiškimo viešojoje erdvėje, ir ypač tuomet, kai jie neturi realaus pagrindo“, – sako parlamento vadovas.

A.Valinskas prašo visų atsakingų asmenų susilaikyti nuo bet kokių komentarų šia tema, neaptarus jų su valdančiosios koalicijos partneriais, verslininkų bendruomene.

„Noriu atsakingai visų Lietuvos žmonių akivaizdoje pareikšti, kad gandai apie galimą lito devalvaciją yra visiškai nepagrįsti. Labai gaila, kad neatsakingai ištartas žodis išlėkė žvirbliu, o grįžo panika ir sumaištimi visuomenėje, o litus į eurus suskubę keisti žmonės, patyrė nuostolių“, – sakė Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas.

Šiandien parlamento vadovas susitiko su Lietuvos bankų asociacijos prezidentu Stasiu Kropu ir aptarė šalies bankų situaciją bei savaitgalį kilusį sąmyšį dėl kalbų apie galimą nacionalinės valiutos devalvaciją. Lietuvos bankų asociacijos prezidentas patikino Seimo Pirmininką, kad lito devalvacijos tikimybės tikrai nėra, niekas jos net nesvarsto. Kilus nepagrįstiems gandams ir žmonėms savaitgalį pradėjus keisti litus į eurus, bankai pritrūko grynųjų eurų.

Seimo Pirmininko įsitikinimu, išvadas itin svarbiais visuomenei klausimais turi pateikti specialistai ir tik tuomet, kai pasveriami visi galimi rizikos veiksniai. Prielaidų komentavimas, pasak A. Valinsko, atveria kelią sumaiščiai visuomenėje. Seimo vadovas pakvietė S. Kropą šiuo sunkmečiu tampriai bendradarbiauti, teikti informaciją bei konsultacijas, kad ateityje būtų išvengta spekuliacijų finansų klausimais.

„Dar kartą labai prašau atsakingų pareigūnų ir politikų, be realaus pagrindo nekomentuoti visuomenei aktualių temų viešojoje erdvėje“, – sakė Seimo vadovas.

Po susitikimo su Lietuvos bankų asociacijos prezidentu, Seimo Pirmininkas susisiekė su Valstybės saugumo departamento vadovu Povilu Malakausku. Parlamento vadovas klausė, kaip departamentui sekasi rinkti duomenis apie galimus savaitgalio panikos sukėlėjus. Pasak VSD vadovo, gandas apie lito devalvaciją penktadienį sklandė Kaune ir Alytuje, o savaitgalį pasiekė ir sostinę. Kol kas duomenų apie sąmoningą veikimą, pasak P. Malakausko nėra. Tikslesnius duomenis Seimo Pirmininkui VSD vadovas pateiks jau rytoj.

Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, savaitgalį bankai Vilniuje ir kai kuriuose kituose šalies miestuose pritrūko eurų, mat itin padaugėjo klientų, litus keičiančius į šią ir kitas užsienio valiutas.

Spėjama, kad nerimas kilo po to, kai praėjusios savaitės pabaigoje Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas spaudos konferencijos metu pradėjo svarstyti, jog keičiant litą eurais jo kursas bus pakeistas.

Seimo narys išsyk sulaukė ekonomistų pasmerkimo, kad sėja nereikalingą paniką. Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas K. Glavecko pareikšimą pavadino neatsakingu, esą lito bei euro santykis yra nustatytas ir Lietuva yra įsipareigojusi jį išlaikyti stabilų iki euro įvedimo. Keisti tą santykį nėra pagrindo.