Darbdaviams palankus metas mušti algas

Bedarbių gretoms kasdien augant lyg ant mielių, darbdaviai iš džiaugsmo trina rankas, nes gali diktuoti sąlygas.
Sunkiausia šiandien įsidarbinti maitinimo įstaigose, į kurių duris beldžiasi vis daugiau pragyvenimo šaltinio ieškančių barmenų, padavėjų ir virėjų. Nelengva ir statybų specialistams, suvirintojams, net renginių organizatoriams.  

Ne visi šiose srityse besisukantys verslininkai − įmonių vadovai – drįsta prisipažinti, kad dėl pasikeitusios padėties rinkoje mažina darbo atlygį. Savaitraščio „Balsas.lt savaitė“ žiniomis, dauguma darbdavių nepraleidžia progos pasinaudoti esamomis aplinkybėmis.

Pinigais nesišvaisto

Suvirinimo įrangos ir medžiagų prekybos įmonės „Serpantinas“ Marketingo tarnybos vadovas Modestas Kvedaras neslėpė, kad paskelbus naujų darbuotojų paiešką atsiliepia labai daug kandidatų.

„Galima sakyti, kad susiduriame su antplūdžiu. Kita vertus, ne visada į skelbimus atsako reikiamos srities specialistai. Susidaro įspūdis, kad žmonės ieško bet kokio darbo ir net neatsižvelgia, ar šiai veiklai tinka“, − pasakojo M. Kvedaras.

Jo teigimu, bendrovėje visada buvo taikomi griežti atrankos kriterijai.

„Darbuotojų algos yra glaudžiai susijusios su įmonės apyvarta. Sumažėjus apyvartai, kinta ir atlyginimai. Tai aktualu ir šiemet – naujiems darbuotojams buvo pasiūlytas kitoks atlygis, nei gauna seniau dirbantys žmonės“, − prisipažino pašnekovas.

Būtina tobulėti

Nurimus statybų bumui, sumažėjo darbų ir šiame verslo sektoriuje. Tad natūralu, kad tampa vis sunkiau įsidarbinti pas nekilnojamojo turto rinkoje besisukančius verslininkus.

Fasadų projektavimo, montavimo ir gamybos įmonės „Hrono fasadai“ generalinis direktorius Vytautas Vankevičius pastebėjo, kad  dėl darbo į bendrovę besikreipiančių kvalifikuotų darbininkų ir specialistų skaičius išaugo beveik dvigubai.

„Personalo kaita įmonėje maža, todėl naujų darbuotojų poreikio beveik neturime. Nežaidžiame ir su atlyginimais: ir naujiems, ir seniems darbuotojams mokame tiek, kiek yra verti“, − pasakojo specifiniam verslui vadovaujantis vyras.

V. Vankevičius teigė, kad darbo specifika verčia darbuotojus kasdien mokytis, ieškoti naujų sprendimų, todėl komandoje yra tik smalsūs ir nuolat tobulėjantys kolegos.

Naujokų nelepina algomis  

Renginių organizavimo bendrovės „Anoniminių darboholikų klubas“ vadovas Giedrius Masalskis taip pat sakė, kad ir į jo įmonę dėl darbo besikreipiančių asmenų skaičius pastaruoju metu išaugo beveik dvigubai.

Vis dėlto verslininkas neskuba priimti naujų darbuotojų. Jo kolektyve kelerius pastaruosius metus dirba pastovus darbuotojų skaičius – 18 savo srities specialistų.

„Atvirai pasakius, anksčiau priimdamas darbuotojus žiūrėdavau atlaidžiau, tačiau laikui bėgant pastebėjau, kad dėl to atsiranda pačiam ir kolegoms daugiau darbo ir mažiau efektyvumo. Todėl pastaruoju metu darbuotojų atrankos kriterijus įmonėje gerokai sugriežtinome“, − aiškino G. Masalskis.

Kokie yra atrankos kriterijai? „Jie pritaikomi prie rinkos poreikių – vykdomų projektų pobūdžio, tačiau svarbiausia sugebėti dirbti savarankiškai, prisitaikyti prie rinkos pokyčių ir poreikių“, − tvirtino darboholikams vadovaujantis verslininkas.

G. Masalskis tikino, kad naujai priimamiems darbuotojams nesiūlo mažesnių atlyginimų. Jo manymu, rinkoje susidariusi situacija verčia darbuotojus kelti savo kompetenciją.

www.balsas.lt