Paplūdimį nugulusios žuvys užminė mįslių

Trečiadienį ryte ne tik aplinkosaugininkus, bet ir paprastus klaipėdiečius pribloškė žinia apie 2 kilometrus pakrantės Smiltynėje nuklojusias negyvas žuvis – Baltijos šprotus. Specialistams teks įminti mįslę, kaip šios žuvys čia atsirado.
Apie į krantą išmestą Baltijos šprotų, liaudyje vadinamų kilkomis ir bretlingiais, gaišeną aplinkosaugininkams pranešė pajūriu vaikštinėję žmonės. Spėjama, jog žuvies galėjo būti net 5–6 tonos.

 

Įvairių sričių specialistai kėlė įvairias įvykio versijas, kūrė sąmokslo teorijas, esą žuvis galėjo nugaišti apsinuodijusi amoniu ar paveikta neįprastų gamtinių sąlygų. Tačiau realiausia, jog šį krovinį prarado kuris nors žvejybinis laivas.

Rasta žuvis – sveika

Pasak Žuvininkystės tarnybos Žuvininkystės tyrimų ir mokslo skyriaus vyr. specialistės Birutės Kybartienės, sprendžiant iš rastos žuvies išvaizdos, ji buvo sveika, tad cheminio apsinuodijimo versija atmetama. „Mūsų nuomone, žuvis buvo išrūšiuota, ir transportuojant galėjo išslysti iš laivo, o gal jas išpylė. Manome, kad ten jokios chemijos nėra – po cheminės reakcijos žuvis būtų pakeitusi spalvą, išvirtusiais pilvais“, – sakė mokslininkė.

Tokios pačios versijos laikėsi ir Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Virginijus Gailius. „Vakar apžiūrėjome – žuvis normali. Ligų versiją atmetame, cheminę taršą taip pat atmetame, nes rastos tik vienos rūšies žuvys. Labiausiai tikėtina, kad kokios nors šalies žvejai išmetė ar neteko laimikio“, – teigė specialistas. Jis tikinio, jog daroma viskas, kad žuvis nepatektų ant vartotojų stalo. „Turime užtikrinti, kad tos žuvys nepakliūtų vartotojui: įspėjome turgaviečių vadovus, pačius pardavėjus, buvome nuvykę patikrinti. Jei kas prekiautų kiemuose, žmonės turėtų būti atidūs ir nesusigundyti pigia žuvimi“, –  sakė V.Gailius.

Gaišeną utilizuos Rietave

Ketvirtadienį buvo sprendžiama, kur dėti kalnus žuvies. Ją panaudoti kompostui siūlėsi įmonė iš Vilniaus „Horteka“, tačiau važiuoti į uostamiestį jiems atsieitų brangiai. Įmonės atstovai siūlėsi nemokamai išvežti žuvį, tačiau prašė Klaipėdos savivaldybės apmokėti žuvies rinkimo išlaidas.

Apsvarstę kelias galimybes, savivaldybės Miesto ūkio departamento specialistai sutarė gaišeną surinkti ir perduoti Rietave įsikūrusiai utilizavimo gamyklai, kuri ir taip turi sutartį su savivaldybę bei utilizuoja nugaišusius gyvūnus. Pasak Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, nuo penktadienio ryto kartu su Miesto tvarkymo skyriaus specialistais, kurie atsakingi už tvarką paplūdimiuose ir priekrantėje, žuvis bus imta rinkti. „Sutarėme su Rietavo utilizavimo gamykla, namų valdomis, kad šie kartu su darbo biržos atsiųstais darbuotojais padės žuvis rinkti. Rietavo gamykla skyrė konteinerinę mašiną, į kurią gaišena bus kraunama. Prie paplūdimio ji neprivažiuos, tad iki vietos žmonės vyks traktoriumi, į kurį bus kraunama žuvis, surinkta į maišus“, – teigė L.Dūda.

NUORODA Į STRAIPSNĮ

{15min}