Kaip patobulinti esamą šildymo sistemą? 6 praktiški patarimai

Dabartiniame pasaulyje efektyvi šildymo sistema yra kone neįkainojamos vertės. Dėl to, kad kuro ir kitų šildymui reikalingų resursų (pvz., elektros) kainos auga, svarbu orientuotis į taupumą, efektyvumą ir išmanumą. Būtent dėl to parengėme ir šį straipsnį. Jame apžvelgsime keletą praktiškų sprendimų, kuriuos gali rinktis kiekvienas, norintis padidinti savo esamos šildymo sistemos efektyvumą. Jeigu fitingai jau sumontuoti, šilumos siurbliai paleisti, o pašaliniai darbai atlikti, belieka tik imtis papildomų veiksmų. Toliau ir pristatysime 6 praktiškus dalykus, kuriuos gali padaryti kiekvienas!

Nuotoliniu būdu, išmaniai valdomas termostatas – jūsų geriausias draugas

Išmaniosios technologijos į mūsų gyvenimą atėjo ne per atsitiktinumą. Dar labiau jų naudingumą įrodo tai, kaip ilgai apie jas kalba visas pasaulis ir tai, jog jų pritaikymo galimybės tik plečiasi ir tik tobulėja.

Kuo tai praverčia šildyme? Ogi tuo, kad išmanus termostatas leidžia visiškai optimizuoti sąnaudas ir pritaikyti šildymo grafiką prie jūsų kasdienės veiklos. Lygiai aštuntą valandą išeinate į darbą ir septyniolika trisdešimt žengiate pro duris į namus po jo? Kodėl gi neužprogramavus termostato taip, kad jums nebūnant namuose, jis veiktų silpniau ir šildyti imtų tik prieš pat grįžtant? Taip sumažinsite bendras sąnaudas ir mėgausitės komfortu namuose visada, kai juose būsite. 

Vien tai, kad kelias valandas per dieną mažiau šildysite, gali bent 4-5% sumažinti šildymo išlaidas mėnesio gale. Pasikeitus planams, net ir nuotoliniu būdu galėsite viską koreguoti. Nusprendėte grįžti anksčiau? Įjunkite šildymą dar neišėję iš darbo ir panašiai.

Papildykite esamą šildymo sistemą papildomu sprendimu

Tuo atveju, kai namuose yra tik dujinis katilas, tik oras-vanduo šildymo sistema ar tik elektrinis šildymo elementas ir nieko daugiau, gali apsimokėti techninę įrangos kiekį pagausinti. Įsigijus naują šildymo sprendimą, galite patirti tik vienkartines išlaidas, o visą likusį laiką tolimoje ir netolimoje ateityje tik sumažinti patiriamas išlaidas.

Pavyzdžiui, jeigu turite kieto kuro katilą, labai apsimokėti gali įsirengti oras-oras šilumos siurblį. Kuomet oras lauke tik vėsus, bet nėra labai šaltas, katilo kūrimas reikalauja daug jėgų ir resursų. Finansiškai ir laiko atžvilgiu daug labiau apsimokėtų tik įjungti kondicionierių. Tačiau pastarasis neveikia taip efektyviai, kai lauke – dideli speigai. Taip abi sistemos viena kitą papildys bei leis efektyviai pasirūpinti namų mikroklimatu.

Patikrinkite namų erdvių sandarumą

Tam, kad tai atliktumėte, jums reikės pasikviesti patirtį bei įrangą turinčius specialistus. Su specialiais termovizoriais bei kita įranga jie patikrins patalpų sandarumą bei ras vietas, pro kur į vidų patenka šaltas oras ir/ar išeina šiltas.

Ypač senesnės statybos būstuose, tokios problemos yra opios ir sukuria didžiulius šiluminius nuostolius. Kai dujos ar elektra, kuria šildomės, kainuoja nedaug – didelio galvos skausmo dėl to nejausime. Tačiau dabar, kiekviena iššvaistyta kilovatvalandė ar iššvaistytas dujų kubinis centimetras kainuoja daugiau, todėl ir taupymas – aktualesnis nei kada anksčiau. Patikrinus sandarumą ir užkamšius skyles, šildymo efektyvumą padidinsite bent 5-10%.

Eliminuokite šalčio tiltus

Šalčio tiltai yra tikrų tikriausi parazitai, bent jau namų komforto kontekste. Tai yra dėl prastos ventiliacijos, per mažo sandarumo ir per menkos šiluminės izoliacijos atsirandantys drėgmės ir šaltų oro srautų dariniai. Dėka drėgmės, šaltis patenka į patalpas, persiduoda per sienas, grindis, lubas. Šalta drėgmė kondensuojasi, varva, traukia pelėsį. 

Per du metus, šalčio tiltas gali sukurti didesnę finansinę žalą nei dalinis sienos ar durų, aplink langus esančių zonų pertvarkymas. Užsandarinus plyšius ir pašalinus šalčio tiltus, komfortas namuose neišvengiamai pakils.

Pasirinkite išmanų radiatorių valdymą

Ne tik katilą ar krosnį, tačiau ir kiekvieną radiatorių galite valdyti išmaniai, individualiai. Tai leidžia taupymo efektyvumą pakelti į dar aukštesnį lygį. Leiskite paaiškinti.

Įsivaizduokite situaciją, kurią jau minėjome. Jūs ryte iš darbo išeinate iki 8.00. Iš darbo grįžtate ~17.30, o miegoti, į lovą einate 23.00. Tai reiškia, kad miegamajame optimali temperatūra turėtų būti tik ryte ir vakare bei nakties metu. Visą dieną šildymas toje patalpoje gali būti minimalus. Na, o svetainėje ar bendruose kambariuose šildyti gali būti verta tik vieną valandėlę ryte ir dieną, po darbo. Naktį bei darbo valandomis jų šildyti nėra prasmės.

Toks šildymo resursų paskirstymas turėtų dar labiau sumažinti išlaidas.

Išvalykite katilą, įvertinkite krosnių naudingumą

Jeigu turite kieto kuro katilą ar krosnį – kada paskutinį kartą valėte kaminą? Jame prisikaupę suodžiai ir kitos taršios dalelės mažina efektyvumą bei didina bendrą taršą, kelia pavojų. Patikrinę švarą ir bendrą sistemos būklę, galite pastebėti trūkumus ar grėsmes. Įsigykite sklendes, jeigu jos pažeistos, pakeiskite susidėvėjusius komponentus, pakvieskite ekspertus dėl manometrų ar kitų specializuotos įrangos detalių pakeitimo, jeigu jie nebeveikia tinkamai. Tai padidins saugumą ir komfortą.