Valstybinės darbo inspekcijos akcija: padidintas dėmesys – statybvietėms

Dvi savaites darbo inspektoriai intensyviai tikrins, kaip statybvietėse laikomasi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų. Taip pat bus sustiprinta nelegalaus darbo kontrolė.

Per šių metų 9 mėnesius, atlikdami statybos ir remonto darbus, 6 darbuotojai žuvo, 19 sunkiai susižalojo. Vien per praėjusias dvi savaites statybos įmonėse įvyko 3 mirtini nelaimingi atsitikimai. Praėjusiais metais statybose per 9 mėnesius žuvo 2 darbuotojai.

 

„Statybose gerokai padaugėjo mirtinų nelaimingų atsitikimų. Tokie tragiški įvykiai statybos įmonėse sudaro daugiau nei trečdalį visų šalyje įvykusių mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe. Todėl tikrinsime, kaip darbdaviai ir patys statybininkai laikosi saugos darbe reikalavimų“, – teigia Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovas Vilius Mačiulaitis.

 

Be to, statybose nustatoma ir daugiausia nelegaliai dirbančių asmenų – per šių metų 8 mėnesius jie sudarė per 26 proc. visų nustatytų galimai nelegaliai dirbančiųjų. „Artimiausiu metu tai ir bus pagrindiniai inspektorių dėmesio objektai“, – sakė VDI vadovas.

 

Dažniausiai nelaimingi atsitikimai įvyksta atliekant darbus aukštyje, ant darbuotojų užkritus kroviniams, statybinėms konstrukcijoms, juos sužaloja veikiantys mechanizmai. Nelaimes gali lemti tai, kad nesilaikoma statybos darbų technologijos projekto reikalavimų arba projektas iš viso neparengtas, netinkamai organizuojami bei vykdomi pavojingi darbai.

 

Neretai nelaimės nutinka ir dėl pačių darbuotojų kaltės. „Inspektoriai patikrins kaip galima daugiau statybviečių, todėl visi, ką nors statantys ar atliekantys statybos remonto darbus, gali tikėtis jų vizito. Tačiau pagrindinis mūsų tikslas – ne nustatyti kuo daugiau pažeidimų, o atkreipti darbdavių dėmesį į problemas ir padėti išvengti kitų nelaimių“, – aiškino V. Mačiulaitis.

 

{alfa2}