Už lietuviškų televizijų kanalus vartotojams gali tekti primokėti

Kabelinės ir skaitmeninės televizijos retransliuotojai pasidavė spaudimui ir sutiko susimokėti Lietuvos televizijoms už teisę rodyti jų programas. Pokyčiai galiausiai atsirūgs vartotojams – puse lūpų užsimenama, kad nuo kitų metų gali brangti kabelinės ir skaitmeninės TV paslaugos.

Tokius pokyčius pastūmėjo Seimas, priėmęs Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, kuriais panaikinamas reikalavimas retransliuotojams nemokamai rodyti visus lietuviškus nacionalinius kanalus.

 

Įstatymo pakeitimai įsigalioja šiandien, liepos 1 dieną. Dabar retransliuotojams privalu nemokamai rodyti tik du kanalus – LTV ir LTV2.

 

Didieji Lietuvos komerciniai TV kanalai reikalavo retransliuotojų susimokėti už galimybę rodyti jų programas. Juk užsienio televizijoms jie susimoka, tad kodėl neturėtų mokėti lietuviams?

 

Retransliuotojai aiškina, kad užsienio kanalų vartotojai negali pasižiūrėti nemokamai, o lietuviškas televizijas galima bet kada žiūrėti prijungus paprasčiausią anteną.

 

Po ilgų ginčų buvo pasiektas kompromisas ir bene visi retransliuotojai teigia turį naujus susitarimus su lietuviškomis televizijomis. Kokios sumos joms bus atseikėtos – neskelbiama.

 

Tačiau retransliuotojai nusprendė įdurti televizijoms savais įrankiais. Jie vartotojams ruošia naujus „planus“: su lietuviškais TV kanalais ir be jų. Norintys matyti lietuviškus kanalus, žinoma, mokės daugiau.

 

Retransliuotojai neslepia, jog nėra visiškai patenkinti nauja tvarka, tačiau kardinalių priemonių imtis neketina ir lietuviškų televizijų neišjungs.

 

„Prašome susimokėti, bet tai yra niekingai maža kaina. Tai sudaro apie 1 proc. operatorių gaunamos sumos iš vartotojų, – aiškino Z.Sarakienė. „Žinote, visada yra kraštutinės pozicijos. Ir jų buvo, tam tikra prasme, kraštutinė pozicija, ir mūsų. Derybų metu kažkuriame taške radome kompromisą, kuris gal mums nėra itin geras, retransliuotojai gal kiek kitaip įsivaizdavo, bet jis yra pasiektas ir tai yra svarbiausia. Geriau, kad ir sunki, bet taika, negu lengvas karas“, – sakė Lietuvos kabelinių televizijų asociacijos (LKTA) prezidentė Vaiva Žukienė.

 

Ji užsiminė, kad viena kompromiso sąlygų buvo ta, kad televizijoms bus mokama ne nuo liepos, o nuo kitų metų sausio 1 dienos. Mat bendrovės jau turi patvirtintus metų biudžetus, o papildomos išlaidos juose nebuvo numatytos. O ir televizijos didelės žalos nepatirs.

 

46 operatorius vienijančios asociacijos prezidentė neatmetė, kad nuo kitų metų retransliuotojai gali padidinti paslaugų kainas. „Kadangi yra pusės metų pereinamasis laikotarpis, aš galvoju, kad dauguma operatorių pakoreguos savo kainas ir susitvarkys taip, kad jiems tai nebūtų labai skausminga. Bent jau aš įsivaizduoju, kad taip turėtų būti. Gal ženkliai kainos nesiskirs, bet kad kažkiek skirsis – aš tuo neabejoju“, – teigė ji.

 

Tokią galimybę svarsto ir kompanija TEO LT, teikianti skaitmeninės televizijos „Gala“ paslaugas.

 

„Esame pasiekę principinius susitarimus dėl retransliavimo sąlygų su lietuviškais TV kanalais. Jau artimiausiu metu baigsime derybas ir pasirašysime bendradarbiavimo sąlygas numatančias sutartis. Daliai TV kanalų nuo 2012 metų pradžios prašant išmokų už jų turinio retransliavimą, analizuojame galimybes kitąmet tokius lietuviškus kanalus pateikti papildomame, apmokestintame kanalų pakete“, – sakė TEO LT Paslaugų plėtros ir rinkodaros tarnybos vadovas Nerijus Ivanauskas.

 

Didieji komerciniai TV kanalai tikina, kad vartotojai didesnių pokyčių nepajus.

 

LNK generalinė direktorė Zita Sarakienė teigė, jog derybų metu retransliuotojams buvo siūloma pirkti keturių kanalų „komplektą“ – LNK, TV1, „Liuks“ ir „InfoTV“.

 

Paklausta, kodėl retransliuotojai turi mokėti už paslaugą, kuri vartotojams prieinama nemokamai, LNK vadovė aiškino, kad mokėdami retransliuotojams vartotojai sumoka ne tik už užsienietiškus kanalus, bet ir už lietuviškas televizijas, tik šie pinigai jų nepasiekia.

 

„Vartotojai, kurie moka už televizijas kabeliniams operatoriams, jie sumoka ir už mūsų televizijas. Ten, kur yra nemokamos platformos, niekas ir nemokės. Bet ten, kur yra mokama televizija, šiek tiek minimaliai sumokės ir mums“, – sakė Z.Sarakienė.

 

TV3 teigia derybų galutinai nebaigę, tačiau žada, kad vartotojai nepatogumų nepajus. „Derybos vyko labai aktyviai, konstruktyviai, tiek mes, tiek retransliuotojai, ieškojome kompromiso. Derybų terminas pratęstas iki liepos vidurio. Žiūrovai tikrai nepajus jokių didelių pokyčių ar nepatogumų“, – teigė TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}