Siūloma uždrausti naktį parduoti alkoholį išsinešimui

Siūloma įtvirtinti, kad viešojo maitinimo įmonės, turinčios licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, turi teisę parduoti alkoholinius gėrimus nuo 22 valandos iki 8 valandos tik vartojimui vietoje (be teisės juos išsinešti iš viešojo maitinimo įmonės).

Tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Erikas Tamašauskas.

Be to, siūloma nustatyti, kad draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 valandos iki 8 valandos ne tik mažmeninės prekybos įmonėse (išskyrus savivaldybių tarybų ribojamus atvejus), kaip nustato dabartinis teisinis reguliavimas, bet ir ne viešojo maitinimo įmonėse.

 

E. Tamašauskas siūlo Alkoholio kontrolės įstatyme apibrėžti viešojo maitinimo įmonių sąvoką, nurodant, kad viešojo maitinimo įmonė – maisto subjektas (kavinė, baras, restoranas, picerija, valgykla, smuklė ir kt.), įrengtas laikantis viešojo maitinimo įmonėms taikomų Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytų higienos normų ir taisyklių, kuriame ruošiami, gaminami ir realizuojami maisto patiekalai, skirti viešajam maitinimui.

 

Dabartinis teisinis reguliavimas nustato, kad draudžiama prekiauti alkoholiniai gėrimais nuo 22 valandos iki 8 valandos mažmeninės prekybos įmonėse (išskyrus savivaldybių tarybų ribojamus atvejus). Šis draudimas netaikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos išvykstantiems keleiviams.

 

Pasak E. Tamašausko, gavus informaciją iš visų 60 savivaldybių, apskaičiuota, kad nuo 2009 m. sausio 1 d., t. y. uždraudus prekybą alkoholiniais gėrimais po 22 val. mažmeninės prekybos įmonėse, buvo išduotos 2905 licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais.

 

„Kadangi buvo gauti duomenys su tiksliais prekybos vietų adresais, tai pastebima, kad nemaža dalis Kauno ir Vilniaus miesto savivaldybėse buvusių mažmeninės prekybos įmonių, įvedus minėtąjį prekybos laiko apribojimą, pakeitė veiklos rūšį ir, pasistačiusios vieną ar kitą staliuką, iš parduotuvių tapo viešojo maitinimo įmonėmis, prekiaujančiomis alkoholiniai gėrimais. Taigi aptariamu atveju galime daryti pagrįstą prielaidą, jog nuo 2009 m. sausio 1 d. išduotų licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais skaičius parodo aiškų žemesnio lygio viešojo maitinimo įmonių, prekiaujančių alkoholiniais gėrimais, kūrimosi padidėjimą“,- sako įstatymo pataisos iniciatorius E. Tamašauskas.

 

Jo nuomone, tik tikslus ir aiškus teisinis reglamentavimas gali užkirsti kelią galimybei pasinaudoti įstatymo spragomis ir išvengti žemesnio lygio viešojo maitinimo įmonių, prekiaujančių alkoholiniais gėrimais, kūrimosi.

 

{balsas2}