Duona su graikiniais riešutais

Jums reikės:

 

2 a. š. sausų mielių
350 ml vandens
250 g kvietinių miltų
125 g ruginių miltų
125 g rupaus malimo kvietinių miltų
2 a. š. druskos
150 g graikinių riešutų, susmulkintų

 

Į dubenį įpilti 100 ml vandens ir suberti mieles. Palikti 5 minutėms, maišyti, kol mielės ištirps.

Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti vandenį su mielėmis. Mediniu šaukštu įmaišyti šiek tiek miltų į vandenį su mielėmis, kad gautųsi tiršta košelė. Dubenį pridengti ir palikti 20 minučių, kol košelė suputos ir pakils. Supilti pusę likusio vandens. Įmaišyti miltus. Pagal poreikį įmaišyti likusį vandenį, kad gautųsi standi drėgna tešla.

Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi, blizgi ir elastinga, apie 10 minučių. Leisti tešlai pailsėti 5 minutes. Iš tešlos švelniai rankomis suformuoti ~2,5 cm storio apskritimą. Ant viršaus užberti riešutus. Perlenkti tešlą pusiau, tuomet švelniai minkyti, kol riešutai tolygiai pasiskirstys tešloje, apie 2 – 4 minutes.

Dėti tešlą į dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1½ – 2 valandas.

Suformuoti pailgą ~25 cm ilgio kepalą. Duoną dėti į kepimo popieriumi išklotą ar miltais pabarstytą skardą, pridengti ir kildinti kol padvigubės, apie 45 minutes.

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes – 1 valandą, kol gražiai apkeps. Ataušinti ant grotelių. Skanaus!

 

 

{parasas}