Lietuviai įveikė prancūzus ir D grupėje užsitikrino pirmąją vietą

Lietuvos rinktinė ir toliau demonstruoja charakterį pasaulio krepšinio čempionate. Vakar, trečiosiose iš eilės rungtynėse, dviženklį deficitą panaikinę lietuviai po spurto 30:6 rungtynių viduryje rezultatu 69:55 (11:24, 13:6, 28:11, 17:14) įveikė Prancūzijos ekipą, iškovojo ketvirtąją pergalę iš eilės ir užsitikrino D grupės nugalėtojų titulą. Šiandien rungtynės su Libanu Kęstučio Kemzūros auklėtiniams reikšmės turnyrinėje lentelėje neturės.

 

Nors ir neretai klysdami, lietuviai šiek tiek sėkmingiau pradėjo rungtynes ir po keturių Jono Mačiulio taškų bei Manto Kalniečio tritaškio sužaidus tris minutes pirmavo 7:5. Po Nicolo Batumo dvitaškio prancūzams buvo pavykę persverti rezultatą savo naudai (8:7), J.Mačiulis baudų metimais įpusėjus ketvirčiui sugrąžino minimalią persvarą Lietuvos komandai – 9:8.

 

Antroje kėlinio pusėje lietuvių puolimas ėmė strigti, o tuo pasinaudoję prancūzai laimėjo atkarpą 10:2 ir šiek tiek atitrūko – 18:11. Prasidėjus paskutinei minutei Nando de Colo pirmą kartą leido Prancūzijos rinktinei įgyti dviženklę persvarą (21:11), o N.Batumas paskutinėmis kėlinio akimirkomis dar labiau nutolino prancūzų komandą – 24:11.

 

Antrąjį ketvirtį žemu penketu pradėjusiems lietuviams pavyko pristabdyti toliašaudę varžovų artileriją, tačiau pačių puolimas ir toliau strigo tankioje prancūzų gynyboje. Sužaidus keturias minutes komandas ir toliau skyrė trylika taškų (14:27), o Borisas Diaw įpusėjus kėliniui metimu iš vidutinio nuotolio dar labiau padidino Prancūzijos ekipos persvarą – 29:14. Paskutinėmis kėlinio minutėmis lietuviai, kaip ir antradienio mače su ispanais, surengė spurtą 10:0 ir po J.Mačiulio bei Renaldo Seibučio tritaškių Lietuvos rinktinės deficitas sumažėjo iki penkių taškų – 24:29.

 

Nors N.Batumas tiksliai realizavo vieną baudos metimą, o paskutinė lietuvių ataka baigėsi netiksliai, įpusėjus susitikimui lietuviai atsilikinėjo jau gerokai mažesniu, šešių taškų, skirtumu – 24:30.
Antrąją mačo pusę lietuviai pradėjo spurtu 6:0 ir pirmą kartą nuo pirmojo kėlinio vidurio atstatė pusiausvyrą (30:30), o po Martyno Pociaus tritaškio ir išsiveržė į priekį – 35:33. Įpusėjus ketvirčiui Lietuvos rinktinės pranašumas padidėjo iki keturių taškų (39:35), o po Lino Kleizos dvitaškio su pražanga bei galingo dėjimo pasiekė devynių taškų ribą – 44:35.

 

Įspūdingą spurtą pratęsę lietuviai po Manto Kalniečio dviejų baudos metimų įgijo dviženklį pranašumą (48:37), kurį J.Mačiulis netrukus dar labiau padidino – 50:37. Per likusį laiką lietuviai išlaikė dviženklį pranašumą ir prieš lemiamą ketvirtį jau buvo priekyje – 52:41.

 

Ketvirtojo kėlinio pradžioje Tomas Delininkaitis bei Renaldas Seibutis „įsūdė” po tritaškį (58:41) ir pasiuntė grėsmingą žinutę prancūzams – pergalė jau čia pat. Prancūzai darė viską, kad intriga šiose rungtynėse dar grįžtų, bet K.Kemzūros auklėtiniai neketino prisileisti varžovų – 63:47. Per likusias keturias minutes stebuklo V.Colleto kariaunai sukurti nepavyko. Lietuviai išsaugojo pergalę savo rankose, kuri lėmė, jog mūsiškiai tapo D grupės nugalėtojais.

 

Lietuva: J.Mačiulis 19, L.Kleiza 15, M.Kalnietis 9, M.Pocius 8, R.Seibutis 6, T.Klimavičius 5, T.Delininkaitis 3, R.Javtokas ir P.Jankūnas po 2.

Prancūzija: N.Batumas 13, M.Gelabale’is 10, B.Diaw (6 atk. kam.) ir N.De Colo po 9.

 

{krepsinis}