Tik nespauskite devyneto

Programišiai randa vis naujų būdų, kaip platinti savo produkciją ir kelti galvos skausmą kompiuterines sistemas prižiūrintiems specialistams. Pastaruoju metu elektroninio pašto dėžutes pasiekia laiškai, kuriuose, pasak jų autoriaus, – itin svarbi informacija. Prašoma ją išplatinti visiems savo artimiesiems ir bendradarbiams. Įdomiausia, kad ši programišių ataka yra ne anoniminė. Laišką pasirašo bendrovės TEO LT Panevėžio regiono darbuotojas.

 

Laiške nurodomi visi minėto darbuotojo kontaktiniai duomenys, mobiliojo telefono numeris, elektroninio pašto adresas. Ir visi šie duomenys yra teisingi. O kad informacija būtų dar įtikimesnė, laiško pabaigoje puikuojasi Lietuvos generalinės prokuratūros rekvizitai.

 

Šiame laiške aprašomas būdas, kaip nusikaltėliai, pasinaudoję Lietuvos telekomo teikiamomis paslaugomis, ištuština jūsų pinigines:

„Žmonės sulaukia skambučio (fiksuota linija), kurio tekstas yra:
„Sveikinimai jums! Skambiname jums, norėdami pranešti, kad laimėjote kelionės į X šalį išlaidų apmokėjimą. Spauskite „9“, kad sužinotumėte detaliau.“

 

Jei nuspaudžiate „9“, jūs sujungiamas itin brangia linija (apie 20 GBP = 110 litų per minutę). Įvykus sujungimui, net jei iš karto padedate rageli, pokalbis automatiškai trunka mažiausiai 5 minutes, taigi pokalbio kaina sieks 100 GBP (570 litų).

 

Jeigu liekate prisijungęs, po 11 minučių įrašytas balsas paprašo įvesti savo pašto kodą ir namo numerį. Dar po 2 minučių pasigirsta pranešimas: „Atsiprašome, bet jūs nesate vienas iš laimingųjų“, tada pokalbis išjungiamas. Tokių skambučių kaina siekia 260 GBP (1500 litų). Jokiu būdu nespauskite skaičiaus „9“.

 

Kad būtų dar įtikimiau, „British Telecom“ darbuotojas paaiškina, kad jie nieko negali padaryti, nes skambinama esant už Didžiosios Britanijos ribų.

 

Kaip LŽ teigė bendrovės TEO LT atstovas spaudai Antanas Bubnelis, vienintelė teisinga informacija šiame laiške – TEO LT darbuotojo pavardė ir jo kontaktiniai duomenys:

„Techniškai toks atsiliepiančiojo apmokestinimas yra neįmanomas, nes už skambutį moka skambintojas. Tad aprašoma sukčiavimo schema neturi jokio realaus pagrindo. Tai tėra „hoax“ tipo laiškas, kuriame dažniausiai nėra jokių virusų, o jo tikslas – priversti laiško gavėją platinti jį toliau. Gavus tokį laišką siūlytume į jį nereaguoti ir jo neplatinti.“

 

Pasak specialistų, šio laiško platintojai siekia kaip galima labiau apkrauti įmonių kompiuterinių sistemų serverius.

 

{alfa2}