Pavojingiausi per USB laikmenas plintantys „kirmino“ tipo virusai

Pasaulinė saugumo sprendimų kūrimo lyderė, kompanija „McAfee“ paskelbė ataskaitą apie 2010-ųjų pirmuoju ketvirčiu dažniausiai pasireiškusius elektroninio saugumo pavojus. Joje skelbiama, kad pasauliniu mastu daugiausiai žalos pridarė per USB laikmenas plintantys „kirmino“ tipo virusai.

USB laikmenomis plintantys „kirminai“ – itin suaktyvėję, o sėkminga jų plėtra vyksta dažniausiai dėl per didelio žmonių pasitikėjimo kelių žmonių naudojamų kompiuterių saugumu.

Tokiu būdų užkrėsta USB laikmena, vėliau panaudota darbo ar namų kompiuteryje, tampa verslo, finansinės ir asmeninės informacijos iškeliavimo myriop arba į trečiųjų asmenų rankas priežastimi. Darbas su tokiu kompiuteriu sulėtėja, nes nesudėtinga antivirusinė sistema lengvai nukenksminama, o virusas turi naują „dauginimosi“ terpę“, – perspėja E. Antanaitis, bendrovės „DPA programinė įranga” paslaugų skyriaus vadovas.

 

Pasak jo, tokie „kirminai“ sugeba išjunti „Windows“ atnaujinimų paslaugą, taip atribodami kompiuterį nuo reikalingų atnaujinimų, ištaisančių pažeidimus. Taip pat jie sugeba blokuoti prieigą prie antivirusinių programų ar informacijos saugos gamintojų puslapių, kad naudotojas negalėtų pašalinti šio „kirmino“. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai „kirminas“ internetu sugeba parsiųsti programą, kuri imituoja antivirusinę sistemą.

 

„Deja, tokios „antivirusinės“ sistemos skelbiami pranešimai apie neva rastus pavojus dažniausiai veda į netikrus puslapius, kur vartotojai tiesiog būna įtikinami nusipirkti pseudo-programas, neva pašalinančias užfiksuotas grėsmes“, – tvirtina E. Antanaitis.

 

„McAfee” partnerės bendrovės „DPA programinė įranga” atstovas tvirtina, kad USB atmintinę apsaugoti nuo „kirminų“ yra įmanoma – tokiems atvejams yra sukurtos specialios antivirusinės sistemos, veikiančios pačiose USB laikmenose.

 

„Taip ne tik apsaugomi laikmenoje esantys duomenys, bet ir įspėjamas vartotojas, kad pasitaikęs kompiuteris yra infekuotas pavojingu „kirminu“, atrandamu jam besiveržiant į apsaugotą laikmeną“, – sako bendrovės atstovas.

 

Pirmojo 2010-ųjų ketvirčio saugumo grėsmių ataskaitoje taip pat pažymima, kad nepageidaujamų el. laiškų (angl. – spam) lygis išlieka toks pats, tačiau „McAfee“ pabrėžia, kad tokių el. laiškų temos ir turinys tampa daug profesionalesnis ir greičiau įtikina vartotoją paspausti ant vienos ar kitos pavojingos nuorodos.

 

„McAfee“ taip pat pabrėžė, kad žmonių smalsumas ieškant informacijos apie katastrofas, tokias kaip žemės drebėjimai Haityje ir Čilėje, dažnai nuveda juos į pavojingas ir nesaugias svetaines, kuriomis taip pat platinami įvairiausi virusai. Vadinamuoju paieškų sistemos manipuliacijos metodu naudojasi vis didesnis skaičius kibernetinių nusikaltėlių – jie analizuoja dažniausiai vartotojų ieškomas frazes, vėliau sukurdami per internetines paieškos sistemas greitai randamas svetaines ir išnaudodami jas kenkėjiškų programų platinimui.

 

www.technologijos.lt