Nuolatinės dietos – ne išeitis

Šiandien, gegužės 6 d., visame pasaulyje ir minima Tarptautinė diena be dietų, kurios tikslas skatinti atkreipti visuomenės, ypač jaunimo, dėmesį į psichologines problemas dėl svorio. Jaunimas neretai klaidingai tiki, kad tik liesas žmogus gali būti laimingas. Dėl šios priežasties dažniausiai paauglės serga nervine anoreksija, t.y., badauja, nes bijo sustorėti. Net 5-20 proc. sergančiųjų anoreksija miršta nuo išsekimo.

Kiekvienas turi mylėti save tokį, koks yra. Be abejo, reikia rūpintis savo kūnu – valgyti sveiką, vitaminingą maistą, sportuoti. Tačiau nuolatinės dietos – tikrai ne išeitis, tuo labiau, kad ir JAV mokslininkai padarė išvadą, jog nuolatiniai svorio svyravimai, atsirandantys besilaikant dietos, sveikatai kenkia labiau nei pats antsvoris.

 

Mokslininkai mano, kad visos dietos turi panašų poveikį, – iš pradžių yra galimybė numesti 5-10 proc. kūno masės, bet praėjus kuriam laikui priaugama dar daugiau svorio.Todėl daugeliui žmonių rekomenduojama net nepradėti laikytis dietos, nes tada bent jau išliktų tikimybė, kad jų svoris nedidės. Be to, gyvenimas be dietų padėtų išvengti daugelio sveikatos problemų.

 

Mokslininkai taip pat yra įsitikinę, kad dietos nėra efektyvios, nes daugeliui jų besilaikančių žmonių nepavyko sėkmingai ir ilgam numesti svorio. Statistika rodo, kad apie 2/3 žmonių, kurie bandė numesti svorį ribodami maistą, patyrė nesėkmę. Be to, po tokių bandymų, stresą patyręs organizmas buvo linkęs kaupti dar didesnes riebalų atsargas.

 

{parasas}