Pasidarykime kūčiukus namie
Kūčiukai – vienas iš pagrindinių ir svarbiausių Kūčių patiekalų. Nieko nėra skaniau už namie darytus kūčiukus.
Kūčiukų receptas:
0.5 kg miltų
ne pilna stiklinė pieno (vandens)
50 g aliejaus
žiupsnelis druskos
20-30 g mielių
ketvirtis stiklinės aguonų
100 g cukraus
Aguonų pienui:
stiklinė aguonų
2 l vandens
cukraus pagal skonį
2/3 miltų, nurodytų receptūroje, išsijojami į dubenėlį. Jų viduje padaroma duobutė, į kurią supilamos nedideliame cukraus kiekyje išleistos mielės, truputį pašildytas skystis. Viskas išmaišoma, paviršius apsijojamas miltais ir uždengus drobele, pastatoma šiltai, kad pakiltų. Į pakilusią tešlą supilamas aliejus, įberiamas cukrus, druska, įsijojami miltai ir viskas gerai išminkoma. Tešla minkoma apie 20 min. Jei tešla atrodo per minkšta, dar įsijojama miltų. Minkoma, kol tešla nebelimpa prie rankų ir įgauna gražų blizgesį. Pridengus drobele, dar kartą kildinama. Iš pakilusios tešlos daromi 1 cm storio voleliai, kurie supjastomi aštriu peiliu skersai maždaug 1 cm gabalėliais. Kad nesuliptų, kūčiukai pabarstomi miltais. Sudedami į miltais išbarstytą skardą ir kepami vidutinio karštumo orkaitėje (180 laipsių), kol gražiai pagelsta. Kad gražiai apkeptų iš visų pusių, kepant pavartomi mediniu šaukštu. Iškepti kūčiukai, dar kurį laiką džiovinami orkaitėje, kad būtų skrudesni. Valandą prieš valgį jie pamerkiami į aguonų pieną.
Aguonų pienui skirtos aguonos nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos. Nupylus vandenį dukart permalomos mėsmale smulkiais peiliukais arba gerai sugrūdamos grūstuve. Sugrūstos aguonos užpilamos virintu atšaldytu vandeniu arba pienu, pasaldinama ir leidžiama nusistoti. Kad nesurūgtų, aguonų pienas laikomas šaltai.
Šaltinis: Mintys.lt
Nuotrauka iš Vikipedijos – laisvosios enciklopedijos.