Paprastos valgymo taisyklės, kurios pakeis jūsų mitybą

Alfa.lt

 Pasikonsultavęs su dietologais, mitybos, antropologijos specialistais, folkloristais, gydytojais ir net senelėmis, Michaelis Pollanas, sukūrė mitybos taisykles, kurios gali pakeisti tavo valgymo įpročius visam laikui, rašo Dailymail.co.uk.

Kuo baltesnė duona, tuo greitesnė mirtis

Šis patarimas primena baltų miltų pavojingumą, nes žmogaus organizmui jie yra beveik tas pats, kas cukrus. Paskutiniai tyrimai rodo, kad mūsų senelės, kurios gyveno vadovaudamosios šia taisykle gyveno ilgiau ir buvo sveikesnės.

Nevalgykite pusryčių dribsnių, kurie pakeičia pieno spalvą

Tikriausiai ir be papildomo perspėjimo yra aišku, kad tokiuose pusryčių dribsniuose gausu rafinuotų angliavandenių ir cheminių priedų.

 

Venkite maisto, kurio neatpažintų jūsų senelė

Maisto parduotuvėse galima rasti tūkstančius produktų, kurių mūsų seneliai net neatpažintų. Jie yra pagaminti taip, kad pripratintų mus prie didelio kiekio cukraus, riebalų ir druskos. Tokie skoniai neegzistuoja gamtoje, bet yra pigūs maisto pramonei. Prie šių skonių lengva įprasti, todėl vėliau pasidaro sunku jų atsisakyti.

 

Valgykite, kai esate alkanas, o ne tada, kai nuobodžiaujate

Daugumai mūsų, valgymas retai būna susijęs su alkio jausmu. Mes įpratome valgyti iš nuobodulio ar kad save taip apdovanotume. Tačiau sena gera taisyklė sako: jei nesate tokie alkani, kad suvalgytumėt obuolį, tai reiškia, kad nesate pakankamai alkani, kad galėtumėt valgyti.

 

Valgykite, vadovaudamiesi spalvomis

Sveiko maisto lėkštėje turėtų būti kelios skirtingos spalvos. Šia taisykle vadovavosi mūsų senelės, tam pritaria ir mokslininkai.
Skirtingos daržovių spalvos atspindi skirtingus antioksidacinius fitochemikalus. Šie chemikalai padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų . Reiktų stengtis suvartoti kuo daugiau įvairių spalvų daržovių ir taip užsitikrinti visapusišką apsaugą.

 

Venkite maisto į kuriuos įeina didelis sąrašas ingredientų

Kuo daugiau ingredientų yra maiste, tuo stipriau jis buvo apdorotas. Ši taisykle netaikoma namuose gaminamam maistui.

 

Venkite maisto priedų, kurių nežinote

Celiuliozė? Tartrazinas? Azorubinas? Natrio benzoatas? Ksanato guma? Jei gamindamas nenaudoji tokių priedų, kodėl turėtum juos vartoti kartu su pirktiniais produktais? Maisto priedai yra naudojami tam, kad prailgintų maisto galiojimo laiką ir kad jis patraukliau atrodytų. Nors kai kurių priedų pavojingumas sveikatai nėra įrodytas, tačiau ilgus metus, žmonija jų nevartojo, todėl ir dabar būtų geriausia jų vengti.

 

Švieži produktai išdėlioti maisto parduotuvių kraštuose

Daugumoje parduotuvių maisto produktai išdėlioti taip, kad švieži produktai (mėsa, žuvis, duona) yra parduotuvių kraštuose, o apdoroti produktai išdėlioti centinėje dalyje.

 

Valgykite virškinimą gerinančių produktų

Valgykite maisto, kuriame yra virškinimą gerinančių gerųjų bakterijų, tokių kaip jogurtas ar sojos padažas.


Drąsiai valgykite riebią žuvį

Skumbrė, sardinės ir ančiuviai yra geras pasirinkimas, nereikėtų vengti riebių žuvų.


Valgykite tokius maisto produktus, kurie greitai genda

Kuo labiau apdirbtas maistas, tuo ilgesnis jo galiojimo laikas. Tikras ir sveikas maistas – greitai genda. Žinoma, yra ir išimčių, pavyzdžiui, medus, kuris ilgus metus yra tinkamas vartoti.

 

Venkite maisto su užrašu „liesas“

Riebalų pašalinimas iš maisto produktų dar nereiškia, jog jie nestorina. Juose būna gausu cukraus, kad pagerintų su riebalais prarastas skonines savybes.

 

Valgykite lėtai

Valgyk lėtai, mėgaukis ir tau reikės mažiau maisto, kad pasisotintum. Paprasta valgymo strategija, kurią dažnai pamirštame.

 

Gerkite vandenį, kuriame buvo virtos daržovės

Dar vienas senas patarimas, kurį remia ir mokslas: vandenyje, kuriame yra ruošiamos daržovės, gausu vitaminų. Iš jo galima gaminti sriubą arba tiesiog išgerti.

 

Valgykite žmogaus paruoštą maistą

Faktas, kad pramoniniu būdu gaminamuose maisto produktuose gausu druskos, riebalų, cukraus, dažiklių ir kitų maisto priedų, kurių namų sąlygomis į maistą nededame.

 

Nusipirkite mažas lėkštes ir stiklines

Kuo didesnės porcijos guli mūsų lėkštėje, tuo daugiau mes suvalgome. Pasistenkite to vengti namuose. Mokslininkai apskaičiavo, kad mažesnių lėkščių namuose naudojimas, 22 procentais sumažina, suvalgomų porcijų dydį.

 

Valgykite kaip prancūzai, japonai, italai arba graikai

Žmonės, valgantys pagal tradicinę maisto kultūrą yra daug sveikesni nei tie, kurie valgo Vakarų kultūros maistą. Atkreipk dėmesį, kaip valgoma sveiku maistu pasižyminčiose kultūrose.

 

Nustokite valgyt prieš pasisotindami

Mes galvojame, kad yra normalu valgyti tol, kol būsime sotūs, tačiau daugybėje kultūrų priimta sustoti valgyti dar nepajutus sotumo jausmo. Pavyzdžiui, japonai valgo kol pasiekia 80 procentų sotumo jausmą, kinai – 70 procentų.

 

Nevalgykite degalų kolonėlėse

Maistas parduodamas degalų kolonėlėse (nekalbant apie pieną ir vandenį) yra stipriai apdorotas – daugiausiai ten parduodama užkandžių ir saldumynų, kurie nėra gerai tavo sveikatai.

 

Stenkitės nevalgyti vieni

Kai valgome vieni, visada suvalgome daugiau. Valgydami su kitais žmonėmis, mes pradedame suvokti valgymo procesą, kaip bendruomeninį ritualą, o ne tiesiog biologinį procesą.

    * Jei maisto pavadinimas, visomis kalbomis yra tas pats – nevalgykit jo;

    *  Mes turime galvoje „Big Mac‘ą“ arba „Pringles“;

    * Tik blogi įpročiai yra pavojingi;

    * Kartais sau galima leisti visokio maisto, tačiau privalu stebėti, kad jis netaptų įpročiu;

    * Šias taisykles kartais sulaužykite;

    *  Per didelis mitybos taisyklių laikymasis gali blogai veikti mūsų nuotaikas, o tai taip pat blogai mūsų sveikatai. Todėl leiskime sau kartais sulaužyti šias taisykles.