"Eurovizijoje" nei dalyvausime, nei ją matysime?

Vilniausdiena.lt

 

 

„Eurovizijos” dainų konkursas nacionaliniam transliuotojui LTV gali tapti per brangus, tad visai realu, jog kitais metais Lietuva jame nedalyvaus. Maža to, LTV šio prieštaringai vertinamo, bet vis vien žiūrimo renginio gali net netransliuoti.

 

„Dalyvausime ar ne? Neturiu atsakymo, – į ilgas kalbas nenorėjo leistis „Eurovizijos” nacionalinės atrankos koordinatorius Jonas Vilimas. – Čia LRT vadovybė sprendžia. Ir kiek žinau, dar iki galo neapsisprendė.” Tuo metu LTV vadovas Rimvydas Paleckis dėstė, jog į klausimą būti ar nebūti „Eurovizijai” Lietuvoje pirmiausia turi atsakyti Seimas.

 

„Mes iki šiol nežinome kitų metų LRT biudžeto, kuris dabar nukeliavęs pas parlamentarus. Mano preliminari pozicija tokia: jeigu po svarstymų Seime mūsų biudžetas nepadidės, tai sunkiai įsivaizduoju, kaip galėtumėme kitąmet dalyvauti „Eurovizijoje”. Atrankos konkursai, žmogaus paruošimas ir išsiuntimas, transliacija – tai kainuoja šešiaženklę sumą. LTV turi pasirinkti prioritetus. Ar „Eurovizija” bus tarp tų prioritetų, šiandien dar negaliu pasakyti”, – kalbėjo R.Paleckis.

 

Kitais metais iš šalies biudžeto LRT planuojama skirti apie 36,6 mln. litų. R.Paleckis skaičiavo, jog tai maždaug 8 mln. mažiau nei šiais metais.

„Eurovizija” – Europos transliuotojų sąjungos, kurią sudaro visų Europos šalių visuomeninės televizijos, konkursas. Taigi tai ne šalių, o televizijų renginys. Anot R.Paleckio, jokia kita Lietuvos televizija siųsti atlikėją bei transliuoti patį konkursą negali, nes neturi teisės tapti Europos transliuotojų sąjungos nare.

 

„Arba tai vyksta per LRT, arba iš viso nevyksta, – nukirto LTV vadovas. – Yra Europos šalių, kurios nei siunčia savo atstovus į konkursą, nei jį rodo. Nedaug tokių, bet yra. Ir kitąmet prie jų gali prisijungti Lietuva. Galbūt ir Latvija, nes pas juos finansinė padėtis panaši. Estijoje kiek geriau, bet jų prioritetai taip pat gali pasikeisti. O tai, kad iki šiol ne visi Lietuvoje suprato, jog „Eurovizija” nėra vien tik LRT renginys, bet ir puiki reklama Lietuvai – tai čia jau kita tema.”

 

55-asis „Eurovizijos” dainų konkursas kitų metų gegužės mėnesį vyks Norvegijos sostinėje Osle. Kai kuriose Europos šalyse, pavyzdžiui, Turkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Graikijoje, Turkijoje ir Maltoje, šiuo metu įsisiūbavo nacionalinės „Eurovizijos” atrankos, o bulgarai jau turi savo atstovą – atlikėją Miro.