„Akmenės cementui“ atėjo sunkios dienos

Alfa.lt

Žlungantis statybų verslas skaudžiai palietė ir „Akmenės cementą“: paklausa šiemet smuko daugiau nei perpus. Per pirmąjį pusmetį „Akmenės cementas“ Lietuvoje pardavė 58 proc., o Latvijoje – 84 proc. mažiau cemento nei prieš metus, rašo „Lietuvos rytas“. Gyvenimą lietuviams gadina ir valstybiniai Baltarusijos fabrikai. Neturėdami kur dėti produkcijos, jie cementą į Lietuvą tiekia itin mažomis kainomis.

 

Dar prieš porą metų maišelis cemento parduotuvėse kainavo apie 25 litus, o šią vasarą – perpus pigiau. „Mes cementą atpiginome tik 15-20 proc., tačiau parduotuvėse kaina sumažėjo dar labiau.

 

Kainos anksčiau buvo sukeltos prekybininkų iniciatyva“, – mano „Akmenės cemento“ atstovas Richardas Sudaris. Prieš porą metų, kai cemento Lietuvoje trūko, bendrovė buvo smarkiai sumažinusi jo eksportą. O dabar ieško būdų, kaip užkariauti užsienio rinkas.

 

Cemento kaina gerokai sumažėjo ir dėl konkurencijos. Baltarusija nuo Lietuvos gamintojų ginasi muitais, tuo tarpu į Lietuvą baltarusišką cementą galima vežti be jokių apribojimų.

 

Rugpjūtį naujos statybinių medžiagų parduotuvės atidarymo proga 40 kg baltarusiško cemento maišas Šiauliuose buvo pardavinėjamas tik po 9,99 lito.
Kainas iškart nuleido ir „Akmenės cementas“.

 

Naują verslą užuodę šiauliečiai pradėjo pirkti cementą ir vežti jį parduoti į Klaipėdą, kitus miestus.

„Kiti metai gali būti dar prastesni. Dabar statybininkai dar užbaiginėja anksčiau pradėtus objektus. Kitąmet naujų statybų bus pradėta mažai, todėl gamyba gali smukti dar labiau“, – mano R.Sudaris.

 

Bendrovė pirmąjį pusmetį darbuotojų atlyginimus sumažino dešimtadaliu. Iš 600 žmonių liko 500. Jų skaičių planuojama dar mažinti iki 470. Daugiausia atleidžiami dirbusieji pagal terminuotąsias sutartis, rašo „Lietuvos rytas“.