Motinystės pašalpos: 10 proc. mažinimas be leidimo dirbti papildomai

ATN.LT

 

Motinystės pašalpos: 10 proc. mažinimas be leidimo dirbti papildomai. Tokius pasiūlymus savo išvadose parlamentarų paprašytas teikia Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Jei Seimas pritartų tokiam komiteto siūlymui, pirmaisiais vaiko auginimo metais mamai ar tėčiui būtų mokama 90 proc., o antraisiais – 75 proc. buvusio darbo užmokesčio dydžio pašalpa.

 

„Ši tvarka galiotų tik būsimoms mamoms, taip apsaugant tas, kurios jau laukiasi”, – lrt.lt sakė komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Melianas.

Anot jo, taip pat siūloma nustatyti pašalpos „grindis” ir numatyti, jog mokama motinystės pašalpa bet kuriuo atveju nebūtų mažesnė nei minimali mėnesinė alga – 800 litų. Vis dėlto šios „grindys” būtų taikomos tik skaičiuojant motinystės pašalpas iki 2010 metų liepos.

 

Komitetas taip pat nepritarė siūlymui vaikus iki 2 metų auginantiems tėvams leisti užsidirbti papildomai ir taip prisidurti prie mažėjančių pašalpų. Jei Seimas tam pritartų, naujoji tvarka įsigaliotų nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos. Iki kada ji galiotų, nenumatyta. Praėjusią savaitę Seimas, ėmęsis motinystės pašalpų, dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai laikinai atidėjo pataisų priėmimą.

 

Teisės ir teisėtvarkos komitetui išaiškinus, kad planai mažinti motinystės pašalpas Konstitucijai neprieštarauja, pataisas įvertinti dar pavesta Socialinių reikalų ir darbo komitetui.

 

Dabar motinystės pašalpa pirmaisiais metais siekia 100 proc., antraisiais – 85 proc. gauto darbo užmokesčio, tačiau ji negali viršyti 5 draudžiamųjų pajamų dydžio – 7440 litų (iki mokesčių).

 

www.atn.lt