Į Briuselį – Paksas, Blinkevičiūtė, Uspaskichas, Tomaševskis ir Landsbergis

Alfa.lt

Rinkėjai teikdami pirmumo balsus buvo palankesni socialdemokratų sąraše ketvirtuoju įrašytam Zigmantui Balčyčiui nei trečiajai sąraše – Birutei Vėsaitei. Taigi, išankstiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, į Briuselį socialdemokratai greičiausiai siųs Viliją Blinkevičiūtę, Justą Paleckį ir Zigmantą Balčytį. Pastarasis Alfa.lt patvirtino: jei bus išrinktas, atsisakys Seimo nario mandato ir vyks į Europos Parlamentą (EP).

 

Jei į Europos Parlamentą vykti nuspręs ir kitas Seimo narys, Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis, tuomet VRK per pusę metų turės suorganizuoti Seimo nario rinkimus Šilutės–Šilalės ir Šalčininkų rinkimų apygardose, nes ir Z. Balčytis, ir V. Tomaševskis į Lietuvos parlamentą yra išrinkti vienmandatėse rinkimų apygardose.

Pirminiais duomenimis, rinkėjai keičia ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sudarytą kandidatų į Europarlamentą sąrašą. Čia dėl kelialapio į Briuselį varžosi buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas, įrašytas antruoju numeriu sąraše, ir Seimo narys Petras Gražulis, sąraše – ketvirtas.

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, skaičiuojant rinkėjų suteiktus pirmumo balsus aiškėja, kad nesikeičia nė vienos partijos sąrašo lyderio pozicijos. Taigi „Tvarkai ir teisingumui“ Europarlamente atstovaus partijos pirmininkas Rolandas Paksas, Darbo partijai – Viktoras Uspaskichas, o Liberalų sąjūdžiui – Leonidas Donskis.

Suskaičiavus kiek daugiau nei pusę rinkėjų balsų, aiškėja, kad visiškai nesikeičia Tėvynės sąjungos kandidatų sąrašas. Taigi Tėvynės sąjungai Europarlamente atstovaus Vytautas Landsbergis, Laima Liucija Andrikienė, Algirdas Saudargas ir Radvilė Morkūnaitė.

Galutinius reitingavimo rezultatus VRK ketina paskelbti pirmadienio vakarą.