Lietuvos futbolininkai 0:1 nusileido Rumunijai

Alfa.lt

Lietuvos futbolo rinktinė vėl neįmušė nė įvarčio ir vėl turėjo pripažinti varžovų pranašumą. Portugalo Jose Couceiro treniruojami lietuviai šeštadienį Marijampolėje 0:1 nusileido Rumunijos vienuolikei. Tai buvo 2010 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynės, po kurių lietuviai pagal prarastus taškus savo grupėje lenkia tik autsaiderę Farerų salų rinktinę.

 
Įvartį Rumunijos rinktinė pelnė 39-ąją susitikimo minutę. Po lietuvių klaidos savo aikštės pusėje Ciprianas Marica atsidūrė priešais vartus ir iš baudos aikštelės prieigų tiksliai smūgiavo į apatinį vartų kampą. Dar prieš lemiamą smūgį C. Marica turėjo galimybę pasižymėti, bet jo smūgiuotas kamuolys sudrebino vartų virpstą.

 

Visas rungtynes lietuvių puolimas buvo bedantis. Dauguma atakų baigdavosi netiksliais perdavimais, o į vartų plotą skrieję smūgiai Rumunijos rinktinės vartininkui Comanui Damutui problemų nekėlė. Realiausią progą pasižymėti lietuviai turėjo 88-ąją minutę, kai Darvydo Šerno galingą smūgį į vartus rumunų vartininkas nukreipė į kampinį.

 

Pirmąsias tarpusavio rungtynes Rumunijoje lietuviai laimėjo 3:0. Per pastarąsias penkerias pasaulio čempionato atrankos rungtynes lietuviai pelnė vos vieną įvartį – į Farerų salų rinktinės vartus. Nepasižymėję per dvejus mačus su prancūzais bei per dvikovas su serbais ir rumunais, Lietuvos futbolininkai visus tuos susitikimus pralaimėjo.

 

Po šio mačo lietuviai liko treti 7-ojoje atrankos grupėje, bet sužaidė daugiausiai rungtynių iš visų pogrupio komandų. Pagal išbarstytus taškus lietuviai lenkia tik Farerų salų rinktinę. Lietuvos rinktinės sudėtis: Žydrūnas Karčemarskas; Arūnas Klimavičius (84’ Povilas Lukšys), Andrius Skerla, Marius Žaliūkas, Marius Stankevičius; Edgaras Česnauskis, Linas Pilibaitis (81’ Ignas Dedura), Deividas Šemberas, Mindaugas Kalonas (64’ Deividas Česnauskis), Darvydas Šernas; Tomas Danilevičius.

 

Prieš rungtynes Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius įteikė prizą Mariui Stankevičiui, kuris išrinktas geriausiu 2008 metų Lietuvos futbolininku. Be to, M. Stankevičius pripažintas geriausiu Lietuvos rinktinės žaidėju šiame mače – jam prizą įteikė Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinės treneris Valdas Ivanauskas.

 

Rumunijos rinktinės treneris Razvanas Lučescu: Pasižymėjome gera gynyba. Žaidėjai gerai atakavo ir rungtynių rezultatas nė kiek nenustebino. Tokio rezultato ir tikėjomės. Mano nuomone, mūsų rinktinė buvo aukštesnio lygio ir geresnio pasirengimo nei lietuviai. Lietuva turėjo vieną pranašumą – ūgio, bet ne daugiau. Spaudėme varžovus ir taip sugebėjome įgyti pranašumą.

 

Lietuvos rinktinės treneris Jose Couceiro: Per rungtynes buvo dvi skirtingos pusės. Per pirmąją pusę nekontroliavome kamuolio, o be jo sunku kažką sukurti. Per pirmą kėlinį padarėme vieną klaidą ir ją varžovai išnaudojo. Po pertraukos pasikeitė komandos požiūris, turėjome daugiau progų, bet klaida per pirmą kėlinį lėmė rungtynių baigtį.

 

Šis mačas buvo tarsi finalas. Galbūt žaidėjai jautė psichologinį spaudimą. Trejas pastarąsias rungtynes pralaimėjome vienodais rezultatais 0:1. Žaidėjams reikia iš to pasimokyti. Minimaliais rezultatais nusileidome Prancūzijai ir Rumunijai. Jei pažvelgtumėte į tų rinktinių sudėtis, suprastumėte, kodėl pralaimėjome.

 

Marius Stankevičius: Buvo du skirtingi kėliniai. Per pirmąjį bandėme žaisti per daug į priekį mesdami kamuolį, o nežaidėme futbolo. Kai kuriais momentais skubėjome atakuoti – turėjome per daug noro kažką nuveikti prieky. Antrasis kėlinys buvo kitoks. Pradėjome žaisti futbolą. Bet iki įvarčio pritrūko meistriškumo.

 

Praleistas įvartis – mūsų eilinis. Praradome kamuolį viduryje. Treneris nuolat kartoja, kad negalime prarasti kamuolio viduryje, nes tai pavojingiausia zona. Ta maža klaida vėl atnešė nesėkmę. Bet praleidome įvartį pirmajame kėlinyje, turėjome galimybių po pertraukos, bet ne visada pavyks tai, kai nori. Komanda atidavė viską. Žiūrovai už tai turėtų padėkoti.