Lietuva į specialų ES fondą kol kas nepretenduoja

 Alfa.lt

Briuselyje susirinkę Europos Sąjungos valstybių vadovai, laukiama, penktadienį sutars padidinti fondus, skirtus padėti ant bankroto slenksčio atsidūrusioms šalims. Nuspręsta tam tikslui skirtą specialųjį Europos Sąjungos fondą padvigubinti iki 50 mlrd. eurų. Taip pat svarstoma pervesti papildomai pinigų Tarptautiniam valiutos fondui, irgi padedančiam nebeišsimokančioms šalims. Neoficialiai minimi planai šiam fondui pervesti dar 100 mlrd. eurų.

„Mes galėtume sutarti padvigubinti lubas. Tikiuosi, rytoj šiam labai svarbiam sprendimui bus pritarta“, – ketvirtadienį vakare po ES galvų pirmojo susitikimo sakė Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso. Iš šio fondo jau buvo skirta 9,6 mlrd. eurų parama – buvo prisidėta prie Tarptautinio valiutos fondo suburtų pagalbos paskolų Vengrijai ir Latvijai. Į fondo lėšas pretenduoja ir šį mėnesį TVF pagalbos paprašiusi Rumunija.
Premjeras Andrius Kubilius komentuoja, jog Lietuva džiaugiasi didėjančiu fondu, bet bent kol kas į jo lėšas nepretenduoja.

„Jei reikės, visada galėsime pasinaudoti. Tiek mums, tiek kitiems kyla klausimas, ar liks kiek nors pinigų tiems, kurie ateis prašyti vėliau – bet dabar klausimo, ar kreiptis paramos, nekeliame. Mes darome savo namų darbus – mažiname biudžeto išlaidas“, – sakė A. Kubilius Briuselyje. Jis sako iš pokalbių su Europos Sąjungos šalių vadovų supratęs, jog ne tik Lietuva nėra tikra, kaip išlipti iš gilios ekonomikos duobės.

„Neformaliuose pokalbiuose galima išgirsti leitmotyvų, kurie padeda jaustis lengviau, nes matosi, kad problemų turi visi, ir nekas neturi stebuklingų receptų, ne tik mes. Todėl dar lengviau. […] Pavyzdžiui, Latvija biudžeto išlaidas mažina dar didesne apimtimi, nei mes – ir tai ypatingai stipriai liečia valstybės tarnautojų atlyginimus. Palyginti su tuo, ką ši šalis planuoja šioje srityje, mes esame labai švelnūs“, – kalbėjo premjeras. Jis yra paskelbęs planus nuo gegužės mažinti valdininkų ir politikų algas maždaug 10-20 procentų. A. Kubilius taip pat pabrėžė laukiantis, kad Europos Sąjunga kitų „tokių solidarių [pagalbos] instrumentų ieškos taip pat efektyviai“. Anksčiau jis siūlė ES pasitelkti specialų instrumentą – greičiau euro įvedimą Lietuvoje ir kitose šalyse.